Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποια χώρα καταναλώνονται τα περισσότερα μικροπλαστικά μέσω των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΥγείαΣε ποια χώρα καταναλώνονται τα περισσότερα μικροπλαστικά μέσω των τροφίμων
spot_img

Μελέτη σε 109 χώρες για την πρόσληψη μικροπλαστικών από τη διατροφή από το 1990 έως το 2018.

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατά κεφαλήν καταλόγου διατροφικής πρόσληψης μικροπλαστικών, ενώ η Κίνα, η Μογγολία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών που αναπνέουν τα περισσότερα μικροπλαστικά, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell που χαρτογραφεί την πρόσληψη μικροπλαστικών σε 109 χώρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology , βασίζεται σε υπάρχοντα μοντέλα δεδομένων που υπολογίζουν πόσα μικροπλαστικά τρώνε και εισπνέουν άθελά τους οι άνθρωποι, ως αποτέλεσμα των ακατέργαστων πλαστικών υπολειμμάτων που υποβαθμίζονται και διασκορπίζονται στο περιβάλλον. Η μελέτη Cornell λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές συνήθειες κάθε χώρας, τις τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων, τα δημογραφικά στοιχεία ηλικίας και τους ρυθμούς αναπνοής – όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι κάθε χώρας καταναλώνουν μικροπλαστικά. 

«Η πρόσληψη μικροπλαστικών σε επίπεδο χώρας είναι ένας κρίσιμος δείκτης της πλαστικής ρύπανσης και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία», δήλωσε  ο Fengqi You , καθηγητής στη μηχανική ενεργειακών συστημάτων, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη με τον διδακτορικό φοιτητή Xiang Zhao.

Η μελέτη αξιολογεί τη διατροφική πρόσληψη συγκεντρώνοντας δεδομένα για τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε υποκατηγορίες μεγάλων ομάδων τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ποτά, σάκχαρα, αλάτι και μπαχαρικά. Τα μοντέλα χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα που περιγράφουν λεπτομερώς πόσα από αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού, κατά κεφαλήν, είναι περίπου ίση στην Ινδονησία και τις ΗΠΑ, αλλά η συγκέντρωση μικροπλαστικών στο ινδονησιακό επιτραπέζιο αλάτι είναι περίπου 100 φορές υψηλότερη.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ινδονήσιοι τρώνε περίπου 15 γραμμάρια μικροπλαστικών το μήνα – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα – με την πλειονότητα των πλαστικών σωματιδίων να προέρχονται από υδρόβιες πηγές, όπως τα θαλασσινά. Πρόκειται για 59 φορές αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση μικροπλαστικών από το 1990 έως το 2018. Η διατροφική πρόσληψη μικροπλαστικών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι είναι περίπου 2,4 γραμμάρια το μήνα, ενώ η χαμηλότερη είναι η Παραγουάη με 0,85 γραμμάρια.

Τα δεδομένα σχετικά με τη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον αέρα, τα δημογραφικά στοιχεία ηλικίας και τους ρυθμούς ανθρώπινης αναπνοής χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των μικροπλαστικών που εισπνέονται. Οι κάτοικοι της Κίνας και της Μογγολίας βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, εισπνέοντας περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια σωματίδια το μήνα. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ εισπνέουν περίπου 300.000 σωματίδια το μήνα. Μόνο οι κάτοικοι της Μεσογείου και των κοντινών περιοχών ανέπνεαν λιγότερο.

«Η εκβιομηχάνιση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Ασία, οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση πλαστικών υλικών, παραγωγή απορριμμάτων και πρόσληψη μικροπλαστικών από τον άνθρωπο. Αντίθετα, οι βιομηχανικές χώρες βιώνουν μια αντίστροφη τάση, υποστηριζόμενη από μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους για τη μείωση και την απομάκρυνση των ελεύθερων πλαστικών υπολειμμάτων», είπε ο You.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε μετά από μια συνάντηση στις 23-29 Απριλίου μιας διεθνούς επιτροπής που διαπραγματεύεται τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Πλαστικά, μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα θεσπίζει παγκόσμιους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση πλαστικών. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του έτους, με έμφαση στη διεθνή συνεργασία για τη μείωση των μικροπλαστικών σε θαλάσσια περιβάλλοντα.Η μελέτη βασίζεται σε εργασία που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Ολόκληρη τη μελέτη μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο