Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μία διαφορετική προσέγγιση: Η μείωση του αλατιού αναγεννά τα νεφρά

ΑρχικήυγείαΜία διαφορετική προσέγγιση: Η μείωση του αλατιού αναγεννά τα νεφρά
spot_img

Νέα μελέτη από το USC δείχνει ότι η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι αναγεννά τη δομή και τη λειτουργία των νεφρών.

Η απώλεια αλατιού και σωματικών υγρών μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση και την επισκευή των νεφρών σε ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH με επικεφαλής τον επιστήμονα Βλαστοκυττάρων της USC Janos Peti-Peterdi και δημοσιεύτηκε στο  The Journal of Clinical Investigation. Αυτή η έμφυτη αναγεννητική απόκριση βασίζεται σε έναν μικρό πληθυσμό νεφρικών κυττάρων σε μια περιοχή γνωστή ως πυκνή ωχρά κηλίδα (MD), η οποία ανιχνεύει το αλάτι και ασκεί έλεγχο στη διήθηση, την έκκριση ορμονών και άλλες βασικές λειτουργίες αυτού του ζωτικού οργάνου.

«Η προσωπική και επαγγελματική μας αποστολή είναι να βρούμε μια θεραπεία για τη νεφρική νόσο, μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία που επηρεάζει έναν στους επτά ενήλικες, η οποία μεταφράζεται σε 850 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ή περίπου 2 εκατομμύρια στην περιοχή του Λος Άντζελες», δήλωσε ο Peti-Peterdi καθηγητής φυσιολογίας, νευροεπιστήμης και ιατρικής στο  Keck School of Medicine του USC. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη σιωπηλή ασθένεια. Μέχρι τη στιγμή που διαγνωστεί η νεφρική νόσος, τα νεφρά υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη και τελικά χρειάζονται θεραπείες αντικατάστασης, όπως αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση».

Ο νεφρός περιέχει κύτταρα ωχράς κηλίδας (πράσινα/κίτρινα), τα οποία ενορχηστρώνουν την αναγέννηση των νεφρών. Το κυκλοφορούν πλάσμα επισημαίνεται λευκό/γκρι και όλα τα νεφρικά κύτταρα επισημαίνονται από την παραγωγή γενετικά εισαγόμενων πράσινων και κόκκινων φθοριζουσών πρωτεϊνών – Πίστωση εικόνας Georgina Gyarmati, MD, PhD Zilkha Neurogenetic Institute.

Για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης επιδημίας, ο Peti-Peterdi, η πρώτη συγγραφέας Georgina Gyarmati και οι συνάδελφοί τους ακολούθησαν μια εξαιρετικά μη παραδοσιακή προσέγγιση. Σε αντίθεση με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα άρρωστα νεφρά αποτυγχάνουν να αναγεννηθούν, οι επιστήμονες εστίασαν στο πώς εξελίχθηκαν αρχικά τα υγιή νεφρά. 

«Από την προοπτική της εξελικτικής βιολογίας, η πρωτόγονη δομή των νεφρών του ψαριού μετατράπηκε σε πιο περίπλοκους και πιο αποτελεσματικά λειτουργικούς νεφρούς για να απορροφήσει περισσότερο αλάτι και νερό», δήλωσε ο Peti-Peterdi, ο οποίος διευθύνει επίσης τον πυρήνα μικροσκοπίας πολλαπλών φωτονίων στο Zilkha Neurogenetic Institute. (ZNI). «Αυτό ήταν απαραίτητο για την προσαρμογή στο ξηρό περιβάλλον όταν τα ζωικά είδη μετακινήθηκαν από το πλούσιο σε αλάτι θαλασσινό νερό. Και αυτός είναι ο λόγος που τα πουλιά και τα θηλαστικά έχουν αναπτύξει κύτταρα MD και αυτή την όμορφη, μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική δομή των νεφρών για να διατηρηθούν και να προσαρμοστούν λειτουργικά για να επιβιώσουν. Αυτοί είναι οι μηχανισμοί που στοχεύουμε στην ερευνητική μας προσέγγιση».

Έχοντας κατά νου αυτή την εξελικτική ιστορία, η ερευνητική ομάδα τάισε εργαστηριακά ποντίκια με δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, μαζί με ένα συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο που ονομάζεται αναστολέας ΜΕΑ που μειώνει περαιτέρω τα επίπεδα αλατιού και υγρών. Τα ποντίκια ακολούθησαν αυτό το σχήμα για έως και δύο εβδομάδες, καθώς οι δίαιτες με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας εάν συνεχιστούν μακροπρόθεσμα.

Στην περιοχή του MD, οι επιστήμονες παρατήρησαν αναγεννητική δραστηριότητα, την οποία μπορούσαν να εμποδίσουν χορηγώντας φάρμακα που παρενέβαιναν στα σήματα που στέλνει ο MD. Αυτό υπογράμμισε τον βασικό ρόλο του MD στην ενορχήστρωση της αναγέννησης.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν περαιτέρω τα κύτταρα MD ποντικών, εντόπισαν τόσο γενετικά όσο και δομικά χαρακτηριστικά που ήταν εκπληκτικά παρόμοια με τα νευρικά κύτταρα. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα, γιατί τα νευρικά κύτταρα παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αναγέννησης άλλων οργάνων όπως το δέρμα.

Στα κύτταρα MD του ποντικιού, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης συγκεκριμένα σήματα από ορισμένα γονίδια, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι για την αναγέννηση της δομής και της λειτουργίας των νεφρών. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα σε ποντίκια, η δραστηριότητα του CCN1 βρέθηκε να είναι πολύ μειωμένη σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). 

«Αισθανόμαστε πολύ έντονα τη σημασία αυτού του νέου τρόπου σκέψης για την επισκευή και την αναγέννηση των νεφρών», δήλωσε ο Peti-Peterdi. «Και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτό ελπίζουμε ότι θα καταλήξει σύντομα σε μια πολύ ισχυρή και νέα θεραπευτική προσέγγιση».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο