Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίθεση στην EFSA από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΕπίθεση στην EFSA από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων
spot_img

Τι αναφέρει το έγγραφο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων.

Στις 5 Ιουλίου 2024 η EFSA ζήτησε από την επιστημονική της επιτροπή να καταρτίσει έγγραφο οδηγιών για την αξιολόγηση και την ενσωμάτωση των στοιχείων από επιδημιολογικές μελέτες για χρήση στις επιστημονικές αξιολογήσεις της.

Το έγγραφο καθοδήγησης παρέχει μια εισαγωγή στις επιδημιολογικές μελέτες και απεικονίζει τις τυπικές μεροληψίες που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σχέδια επιδημιολογικών μελετών. Στη συνέχεια περιγράφει βασικές επιδημιολογικές έννοιες που σχετίζονται με την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Στο έγγραφο επισυνάπτονται διάφορα παραδείγματα αξιολόγησης πειραματικών μελετών και μελετών παρατήρησης με τη χρήση εργαλείου RoB για να καταδειχθεί η εφαρμογή της προσέγγισης. Το τελευταίο μέρος του εγγράφου επικεντρώνεται στα διάφορα στάδια της ενσωμάτωσης των τεκμηρίων, αρχικά εντός και στη συνέχεια μεταξύ διαφορετικών ροών τεκμηρίων.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό του κινδύνου, η οδηγίες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αποδεικτικά στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες στον άνθρωπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μοντελοποίηση δόσης-απόκρισης, ενώ παρουσιάζονται διάφορες διαφορετικές επιλογές. Τέλος, η καθοδήγηση εξετάζει την εφαρμογή παραγόντων αβεβαιότητας στον χαρακτηρισμό του κινδύνου όταν χρησιμοποιούνται στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας συστατικών τροφίμων

Η Ευρωπαικη βιομηχανία συστατικών τροφίμων (EU Specialty Food Ingredients) εξέδωσε ένα έγγραφο για να εξηγήσει ότι οι επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης δεν έχουν έλεγχο των εκθέσεων και των συγχυτικών μεταβλητών και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποδείξουν σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ ενός συστατικού τροφίμων και της ανθρώπινης υγείας.

Οι μελέτες πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό συσχετίσεων και την ανάπτυξη υποθέσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν περαιτέρω έρευνες που αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα και μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου ενός συστατικού τροφίμων μόνο υπό την προϋπόθεση μιας στιβαρής εξέτασης των πιθανών μεροληψιών.

Τέλος, τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή βιομηχανία συστατικών τροφίμων βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο