Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε ψωμί, μαρμελάδα, τυρί και φρούτα – Ποια πρέπει να πετάξουμε αμέσως και ποια μπορεί να σωθούν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε ψωμί, μαρμελάδα, τυρί και φρούτα - Ποια πρέπει να πετάξουμε αμέσως και ποια μπορεί να σωθούν
spot_img

Πώς να χειριστείτε μουχλιασμένα τρόφιμα.

Oι αρχές της Τσεχίας ανακάλεσαν λουκάνικα μολυσμένα με μούχλα που πωλούνταν από κατάστημα της αλυσίδας Lidl, τον Μάρτιο η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για μούχλα σε ρόφημα που πωλείται επίσης σε Ολλανδία και Ελβετία, επίσης τον Μάρτιο, η Ελλάδα ενημερώθηκε από το RASFF για κίνδυνο από δημοφιλείς μπάρες λόγω παρουσίας μούχλας, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 οι αρχές της Γερμανίας ανακάλεσαν από την αγορά ελληνικά μπισκότα λόγω μούχλας. Βάση των παραπάνω μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε πως η παρουσία μούχλας, είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους ανάκλησης τροφίμων. Ωστόσο τι γίνεται όταν η μούχλα εμφανιστεί σε τρόφιμα που έχουμε ήδη αγοράσει και αποθηκεύσει στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας;

Τα μουχλιασμένα τρόφιμα συνήθως πρέπει να πεταχτούν, αλλά μερικές φορές το μουχλιασμένο κομμάτι μπορεί να κοπεί και το υπόλοιπο να καταναλωθεί με ασφάλεια. Το τι θα κάνετε εξαρτάται από τη φύση του τροφίμου, δηλαδή την πυκνότητα και την περιεκτικότητα σε νερό. Σε υγρά και ευάερα τρόφιμα, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και οι “κλωστές” των μυκήτων δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Ορισμένες μούχλες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, άλλες μπορεί να περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Να θυμάστε επίσης ότι τοξίνες της μούχλας, δεν εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα του φαγητού.

Πότε είναι ασφαλές να αφαιρέσετε τη μούχλα και πότε να πετάξετε ολόκληρο το τρόφιμο.

Μουχλιασμένο ψωμί 

Το μουχλιασμένο ψωμί πρέπει πάντα να πετιέται, καθώς μπορεί να υπάρχει μούχλα χωρίς να φαίνεται. 

Μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά

Τα μουχλιασμένα υδαρή φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, πορτοκάλια, πεπόνια) και τα υδαρή λαχανικά (π.χ. αγγούρια, ντομάτες) πρέπει πάντα να πετιούνται. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο άθικτα μούρα και φρούτα όταν φτιάχνετε μαρμελάδα και χυμό. Σε πιο πυκνά και λιγότερο υδαρή λαχανικά όπως τα καρότα και το λάχανο, τα σημεία μούχλας μπορούν να αποκοπούν. 

Λευκή μεμβράνη στα μανιτάρια

Αν υπάρχει λευκή μεμβράνη στη ρίζα των μανιταριών, δεν είναι μούχλα αλλά δικό τους μυκήλιο. Η λευκή μεμβράνη μπορεί απλά να αποκοπεί μαζί με τα σωματίδια χώματος. 

Μουχλιασμένη μαρμελάδα 

Εάν είναι ορατά σημεία μούχλας στη μαρμελάδα, πρέπει πάντα να πετιέται, το μυκητοκτόνο μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε όλη τη μαρμελάδα στο βάζο.

Μουχλιασμένα καρύδια 

Πάντα πρέπει να πετάτε τα μουχλιασμένα καρύδια. Πρέπει να ελέγξετε ειδικά αν τα καρύδια Βραζιλίας είναι μουχλιασμένα στη μέση. 

Μουχλιασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα, η κρέμα γάλακτος ή τα μαλακά τυριά (π.χ. μπρι) θα πρέπει να απορρίπτονται εάν υπάρχει μούχλα (εκτός από τη μούχλα που αποτελεί κανονικό μέρος του τυριού). Ωστόσο τα σημεία μούχλας στα σκληρά τυριά μπορούν να κοπούν, συν 1 cm από το ίδιο το τυρί γύρω από το σημείο μούχλας. 

Μουχλιασμένο κρέας

Το μουχλιασμένο κρέας πρέπει πάντα να πετιέται εάν εντοπιστεί μούχλα. Δεν αρκεί να αφαιρέσετε τα ορατά σημεία μούχλας, το ίδιο ισχύει για το πατέ συκωτιού και άλλες επικαλύψεις κρέατος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο