Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για παράταση της περιόδου εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών κατά ένα χρόνο. Ο λόγος είναι πως οι επιχειρήσεις είναι ανέτοιμες να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1115. Το Συμβούλιο θα ενημερώσει τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη θέση του ενόψει της λήψης απόφασης από το Κοινοβούλιο. Στόχος είναι ο κανονισμός να εγκριθεί επίσημα και από τους δύο συννομοθέτες και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους.
Η αναβολή αυτή θα επιτρέψει στις τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους να είναι πλήρως προετοιμασμένοι όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους για τη δέουσα επιμέλεια, δηλαδή να διασφαλίσουν ότι ορισμένα εμπορεύματα και προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ ή εξάγονται από την ΕΕ δεν υφίστανται αποψίλωση των δασών. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα που παράγονται από βοοειδή, ξύλο, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο, καφέ, καουτσούκ και ορισμένα από τα παράγωγα προϊόντα τους.
Περισσότερος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία της εφαρμογής
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών ισχύει ήδη από τις 29 Ιουνίου 2023 και οι διατάξεις του έπρεπε να εφαρμοστούν από τις 30 Δεκεμβρίου 2024. Το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού κατά ένα έτος.
Ως εκ τούτου, εάν συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό αυτό θα είναι δεσμευτικές από:
- 30 Δεκεμβρίου 2025, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους εμπόρους
- 30 Ιουνίου 2026, για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου, προβλεψιμότητα και επαρκή χρόνο για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους καθιέρωσης συστημάτων δέουσας επιμέλειας που καλύπτουν όλα τα σχετικά εμπορεύματα και προϊόντα. Αυτά τα συστήματα δέουσας επιμέλειας περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των κινδύνων αποψίλωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και μέτρα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για την απόδειξη της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.
Διατήρηση του στόχου απαλλαγής από την αποδάσωση
Η στοχοθετημένη τροποποίηση δεν θα επηρεάσει την ουσία των ήδη υφιστάμενων κανόνων, η οποία συνίσταται στην ελαχιστοποίηση της συμβολής της ΕΕ στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών παγκοσμίως, επιτρέποντας μόνο τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ ή την εξαγωγή από την ΕΕ προϊόντων απαλλαγμένων από την αποψίλωση. Τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση είναι προϊόντα που έχουν παραχθεί σε εκτάσεις που δεν υπόκεινται σε αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Ιστορικό
Η κύρια αιτία της παγκόσμιας αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Καθώς η ΕΕ είναι σημαντικός καταναλωτής τέτοιων προϊόντων, μπορεί να μειώσει τη συμβολή της στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα αυτά και οι σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι «απαλλαγμένες από την αποψίλωση».
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών εγκρίθηκε το 2023 και θεσπίζει κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που προέρχονται από ορισμένα βασικά προϊόντα (συγκεκριμένα από καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια, βοοειδή, καουτσούκ και ξύλο), τα οποία διατίθενται στην αγορά της ΕΕ ή εξάγονται από την ΕΕ, δεν έχουν προκαλέσει αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών κατά την παραγωγή τους, έχουν παραχθεί σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της χώρας παραγωγής και καλύπτονται από δήλωση δέουσας επιμέλειας.
Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών ως απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κράτη μέλη, τρίτες χώρες, εμπόρους και φορείς εκμετάλλευσης ότι υπήρχε κίνδυνος να μην είναι σε θέση να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.