Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγγούρι που άρχισε να πιάνει «γλίτσα» – Το ξεπλένω και το τρώω ή το πετάω;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑγγούρι που άρχισε να πιάνει «γλίτσα» - Το ξεπλένω και το τρώω ή το πετάω;
spot_img

Συμβουλές επιλογής και συντήρησης για να διατηρηθεί το λαχανικό φρέσκο και υγιεινό περισσότερο

Σας έχει τύχει να βγάζετε από ψυγείο ένα αγγούρι για τη σαλάτα σας και διαπιστώνετε ότι έχει πιάσει «γλίτσα»;

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αγγούρια πρέπει να έχουν έντονο και ομοιόμορφο πράσινο χρώμα για να είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Η ανοιχτόλευκη ή διαυγής επίστρωση που μπορεί να βρείτε σε αυτά είναι σημάδι ότι η διαδικασία σήψης έχει ξεκινήσει και είναι απλώς θέμα χρόνου να χαλάσουν εντελώς.

Είναι ασφαλές να ξεπλένετε και να τρώτε αγγούρια με «γλίτσα»;

Δυστυχώς, το να ξεπλύνετε καλά τα αγγούρια με γλίτσα δεν θα τα σώσει ούτε θα τα καταστήσει ασφαλή για κατανάλωση. Έχουν αρχίσει να σαπίζουν και είναι καλύτερο να πετάξετε. Και για να αποφύγετε παρόμοια κατάσταση στο μέλλον, απλά μάθετε να τα αποθηκεύστε σωστά!

Πώς να αποθηκεύσετε τα αγγούρια

Γενικώς δεν πρέπει να φυλάτε τα άγουρα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο. Μόνο αφού ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο.

Τα αγγούρια πρέπει να είναι δροσερά, αλλά όχι πολύ κρύα, στο ψυγείο, οπότε το καλύτερο είναι να τα αποθηκεύσετε σε ένα ελαφρώς πιο ζεστό μέρος κοντά στην πόρτα του ψυγείου. Όπως και με άλλα λαχανικά , τα ολόκληρα αγγούρια θα διαρκέσουν περισσότερο από τα κομμένα, οπότε μην τα τεμαχίζετε πριν το σερβίρισμα.

Επειδή τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαλάνε γρηγορότερα από την υγρασία σε σχέση με άλλα λαχανικά. «Καλό θα είναι να τυλίξτε κάθε αγγούρι σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει το υπερβολικό νερό και να τα αποθηκεύστε το σε κλειστή αλλά όχι αεροστεγή πλαστική σακούλα ή δοχείο, για να μην παγιδευτεί καθόλου υγρασία» συμβουλεύει η Ann Ziata, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης

Τα αγγούρια μπορούν να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση στο ψυγείο έως και για 1 εβδομάδα.

Επίσης πρέπει να τα απορρίπτουμε αν έχουν σαπισμένες λακουβίτσες, είναι κίτρινα ή έχουν ρυτίδες.

Πώς να επιλέξετε τα πιο φρέσκα αγγούρια από τον πάγκο

Βεβαιωθείτε ότι τα αγγούρια που αγοράζετε είναι φρέσκα από την αρχή. Η Ziata συνιστά να τα τσεκάρετε «πιέζοντας τις άκρες, αφού από αυτά τα σημεία ξεκινά να μαλακώνει πρώτα το αγγούρι». Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι τα άκρα του αγγουριού σας είναι σφιχτά πριν τα πάρετε σπίτι!

Ποια είναι τα οφέλη του αγγουριού στην υγεία
Αντιοξειδωτικά

Από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συναντάμε στο αγγούρι είναι η βιταμίνη C και το β-καροτένιο. Να θυμηθούμε ότι τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την οξείδωση στον οργανισμό μας και άρα το σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Ο σημαντικός ρόλος των αντιοξειδωτικών αναδεικνύεται αν αναλογιστούμε ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό σχετίζεται άμεσα με την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο, την υγεία των πνευμόνων και πολλές αυτοάνοσες νόσους. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες που ήδη αναφέραμε στο αγγούρι θα συναντήσουμε επίσης πολλά φλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη, η απιγενίνη, η λουτεολίνη και η καμπφερόλη αλλά και τανίνες  που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών. Για παράδειγμα, η κουερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που πολλοί πιστεύουν ότι αποτρέπει την απελευθέρωση ισταμίνης και έτσι τα τρόφιμα που την περιέχουν θεωρούνται «φυσικά αντιισταμινικά». Η καμπφερόλη από την άλλη θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενυδάτωση

Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου το 96% του αγγουριού είναι νερό και με τον τρόπο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ατονία, πονοκέφαλο, ακόμη και να εντείνει το άγχος μας. Το νερό συμμετέχει επίσης σε σημαντικές διεργασίες στο σώμα μας όπως είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας και η απέκκριση των ανεπιθύμητων ουσιών από τον οργανισμό.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Η υψηλή περιεκτικότητα του αγγουριού σε νερό συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η αφυδάτωση είναι από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Εκτός όμως από το νερό που περιέχει, οι διαλυτές φυτικές ίνες που συναντάμε στο αγγούρι βοηθούν επίσης στην καλή γαστρεντερική λειτουργία.

Η μεγαλύτερη δε ποσότητα φυτικών ινών κρύβεται που αλλού; Στη φλούδα του αγγουριού! Προτιμήστε λοιπόν να πλύνετε σχολαστικά το αγγούρι και να μην το ξεφλουδίσετε! Κερδίζετε έτσι όχι μόνο σε φυτικές ίνες αλλά σε αρκετές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που κρύβονται εκεί!

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Και με ποιο τρόπο θα μπορούσε το αγγούρι να μας βοηθήσει σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Καταρχάς περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Ένα αγγούρι, περίπου 300γρ, μας δίνει μόλις 45 θερμίδες. Μπορεί λοιπόν κανείς να καταναλώσει το τρόφιμο αυτό χωρίς να αυξήσει σημαντικά τη συνολική του θερμιδική πρόσληψη.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Η φισετίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που συναντάμε στα αγγούρια και που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η φισετίνη βελτιώνει τη μνήμη και αναστέλλει την έκπτωση των εγκεφαλικών νευρώνων, συνεπεία της γήρανσης του οργανισμού. Έχει φανεί σε ποντίκια με νόσο του Alzheimer ότι η φισετίνη  προλαβαίνει την απώλεια της μνήμης και την ικανότητα μάθησης των πειραματόζωων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο