Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πιπεριά: Ποιοι «μάχονται» για να την «πάρουν» με το μέρος τους….

ΑρχικήΟικιακάΠιπεριά: Ποιοι «μάχονται» για να την «πάρουν» με το μέρος τους….
spot_img

cibum team

Τι κοινό έχουν οι λέξεις καμπάνα, γλυκιά, χαλαπένιο (jalapeno), shishito, πιμιέντο και πομπλάνο; Είναι όλα διαφορετικοί τύποι πιπεριών! Μερικές γαργαλούν τα γούστα σας με γλυκύτητά τους και άλλες βάζουν φωτιά στο στόμα σας. Όμως τελικά, ξέρεις αν η πιπεριά είναι φρούτο ή λαχανικό;

Μην αναρωτιέστε άλλο, γιατί η απάντηση είναι πως οι πιπεριές είναι πρακτικά και τα δύο! Ωστόσο, αυτό μπορεί να εξαρτάται από το αν μιλάτε σε έναν βοτανολόγο, που χρησιμοποιεί τον βοτανικό ορισμό ή έναν διατροφολόγο ή σεφ, ο οποίος πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον γαστρονομικό ορισμό.

Η βοτανική ταξινόμηση: Οι πιπεριές είναι φρούτα.

Ένας βοτανολόγος θα χρησιμοποιούσε τη βοτανική ταξινόμηση, η οποία βασίζεται στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, όπως η δομή, η λειτουργία και η οργάνωση του φυτού. Επομένως, βοτανικά, ένα «φρούτο» είναι το προϊόν που περιέχει σπόρους και αναπτύσσεται από την ωοθήκη ένας ανθοφόρου φυτού ή, με άλλα λόγια, τα φούτα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα φυτά διαδίδουν τους σπόρους τους.  Ένας βοτανικό φρούτο έχει τουλάχιστον έναν σπόρο και μεγαλώνει από το λουλούδι του φυτού.  Έχοντας υπόψη αυτόν τον ορισμό, οι πιπεριές είναι ταξινομούνται ως φρούτα επειδή περιέχουν μικροσκοπικούς σπόρους στη μέση και αναπτύσσονται από το λουλούδι του φυτού.

Από την άλλη πλευρά ένα «λαχανικό» από βοτανική άποψη, δεν έχει ορισμένο ορισμό, αλλά είναι περισσότερο ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλα τα άλλα βρώσιμα μέρη του φυτού, όπως τις ρίζες και τα φύλλα. Έτσι, ως βοτανολόγοι θα ταξινομούσαμε τα τρόφιμα όπως τα μήλα, τις φράουλες και τα κεράσια ως φρούτα, συμπεριλαμβανομένων και των πιπεριών!

Η γαστρονομική ταξινόμηση: Οι πιπεριές είναι λαχανικά.

Ένας διατροφολόγος, σεφ ή ακόμα και η γιαγιά σας, θα χρησιμοποιούσε το σύστημα γαστρονομικής ταξινόμησης, που ορίζει τα φρούτα και τα λαχανικά με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, βασίζοντας το στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα φυτά και τα προφίλ γεύσης τους.  Γαστρονομικά, συνήθως ένα «λαχανικό» έχει πιο σκληρή υφή, πιο ήπια γεύση και συχνά απαιτεί μαγείρεμα για να προστεθεί σε πιάτα, όπως στιφάδο, σούπες ή stir-friey. Ενώ, ένα «φρούτο» έχει απαλή υφή, τείνει να είναι γλυκό ή ξινό και συχνά απολαμβάνεται ωμό ή σε επιδόρπια και μαρμελάδες.

 

Οι πιπεριές είναι τραγανές, δροσιστικές και απολαυστικές. Ωστόσο, τις χρησιμοποιούμε σε αλμυρά πιάτα όπως το στιφάδο ή τα fajitas, γι ‘αυτό συνήθως ταξινομούμε τις πιπεριές ως λαχανικά.

Βοτανική ταξινόμηση εναντίον γαστρονομικής

Γιατί λοιπόν  να ταξινομούμε τις πιπεριές με δύο διαφορετικούς τρόπους, αν είναι να μας μπερδεύει όλους;  Οι ορισμοί αυτοί έχουν δικούς τους σκοπούς. Για παράδειγμα, η βοτανική ταξινόμηση είναι χρήσιμη για έναν βοτανολόγο όταν θέλει να ανακαλύψει την προέλευση των πιπεριών, να τον βοηθήσει να εντοπίσει διαφορετικές ποικιλίες πιπεριών ή να καταλάβει πώς να καλλιεργούνται και να γίνεται συγκομιδή στα διαφορετικά είδη πιπεριών.

Ο γαστρονομικός ορισμός δύναται να είναι πιο χρήσιμος για το ευρύ κοινό, τους διατροφολόγους και τους σεφ, επειδή τα τρόφιμα που προέρχονται από την ίδια βοτανική οικογένεια, μπορεί να μην έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθια, αγγούρια και κολοκύθες ανήκουν όλα στην ίδια βοτανική οικογένεια αλλά έχουν διαφορετική θρεπτική αξία.

Άλλα παραδείγματα βοτανικών φρούτων που θεωρούνται γαστρονομικά λαχανικά: αβοκάντο, ελιές, κολοκύθα, ντομάτα, καλαμπόκι, κολοκύθι, αγγούρι, αρακάς, τσίλι, μελιτζάνα.

Τελικά; – Οι πιπεριές είναι φρούτα και λαχανικά!

Συνοψίζοντας, οι πιπεριές συνήθως χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σούπες  ή stir-fry, παρόλο που βοτανικά είναι φρούτα, γι ‘αυτό συχνά περιγράφονται ως λαχανικά από γαστρονομική άποψη. Ποιος νοιάζεται, όμως, όταν η πιπεριά είναι τόσο νόστιμη! Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι πιπεριές είναι ένα εύκολο, νόστιμο σνακ και είναι μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας, παρέχοντας μας φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα