Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜελομακάρονα: Η "απάτη" και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet
spot_img

Εκτός από τα μελομακάρονα με γεύση σοκολάτας Dubai, το νέο trent στα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι και τα μελομακάρονα Red Velvet. Η περιέργεια οδήγησε πολλούς να τα δοκιμάσουν και ακόμα αναρωτιούνται, τι έχουν μέσα και ονομάζονται Red velvet; Και όσα και να φάνε, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά από τα κανονικά. Και δικαίως…

Δημοφιλείς σεφ, διαφημίζουν τις συνταγή τους για τα περιβόητα Red velvet. Ψάξαμε και εμείς να δούμε τη διαφορά αλλά και τη σχέση τους με το κέικ red velvet που τελικά δεν υπάρχουν! Ούτε ουσιαστική διαφορά από τα κανονικά μελομακάρονα, ούτε κάποια σχέση με το ομώνυμο κέικ.

Η μοναδική διαφορά είναι πως στα υλικά της συνταγής τα οποία είναι ίδια και απαράλλακτα με την απλή συνταγή (που υπάρχει βέβαια με διάφορες παραλλαγές) έχει προστεθεί… κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και μερικά έχουν και επικάλυψη λευκής κουβερτούρας!

Και ποιος είναι ακριβώς ο λόγος που αλλάζει η παραδοσιακή συνταγή για αυτά τα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα, και μάλιστα με την προσθήκη πρόσθετων; Είναι θέμα τάσης, και μόδας. Για τους δημιουργούς να ξεχωρίσουν με κάτι καινούργιο και για τους καταναλωτές να ακολουθήσουν την τάση. Όμως οι επίδοξοι ζαχαροπλάστες και οι «περίεργοι» καταναλωτές, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν και πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, είναι πρόσθετα και κάθε πρόσθετο εντάσσει το τρόφιμο, στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων. Πολύ σωστά κάποιοι θα πουν, πως οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων είναι γεμάτες με χρώματα. Το θέμα λοιπόν δεν αφορά μόνο τα μελομακάρονα, αλλά πόσο αποδεκτό είναι, να “πειράζουμε” μία παραδοσιακή συνταγή αιώνων;

Χρωστικές τροφίμων και κίνδυνοι

Οι βαφές ζαχαροπλαστικής παρασκευάζονται ως επί το πλείστον από χημικές ουσίες. Και ο τεχνητός χρωματισμός έχει συσχετιστεί με διάφορες βλάβες για την υγεία, που περιλαμβάνουν θέματα συμπεριφοράς και ανάπτυξης σε ορισμένα παιδιά και την πιθανότητα αυξημένου κινδύνου καρκίνου. 

Η ΕΕ απαιτεί από όλα τα τρόφιμα που περιέχουν τις χρωστικές ουσίες κόκκινο Νο. 40, το Κίτρινο Νο. 5 ή το Κίτρινο Νο. 6 – που αντιπροσωπεύουν το 90% των χρωστικών τροφίμων, να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα που θα αναφέρει «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών». Αυτός είναι και ο λόγος που ανακαλούνται συχνά τρόφιμα που ή περιέχουν απαγορευμένα χρώματα, ή τα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, ή δεν αναφέρουν στην ετικέτα την παραπάνω προειδοποίηση.

 Κάθε χρώμα τροφίμων που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπόκειται σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας. Στο πλαίσιο των αξιολογήσεων ασφάλειας των χρωστικών τροφίμων και άλλων προσθέτων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) επιδιώκει να καθορίσει, όταν είναι δυνατόν (π.χ. όταν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες), μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) για κάθε ουσία μεταξύ των οποίων και τα χρώματα που προστίθενται σε τρόφιμα. Οι αρχές λοιπόν καθορίζουν για τα πρόσθετα τροφίμων, μεταξύ των οποίων και οι χρωστικές, ένα αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης, μία σύσταση που δεν υπάρχει για άλλα τρόφιμα. Συνεπώς όσοι θέλουν να ακολουθήσουν οπωσδήποτε την τάση, καλύτερα να επιλέξουν φυσικές χρωστικές τροφίμων τις οποίες μπορούν να καταλάβουν από την ετικέτα στη συσκευασία της βαφής. Επιμένουμε όμως στην αποφυγή χρωστικών σε οποιοδήποτε τρόφιμο ή γλυκό.

Για να κλείσουμε, τα μελομακάρονα Red velvet ανοίγουν άλλο ένα κεφάλαιο στο «βιβλίο» της αύξησης των επεξεργασμένων τροφίμων στο τραπέζι μας, που ελπίζουμε να κλείσει γρήγορα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο