Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέας εργαστηρίου: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚρέας εργαστηρίου: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του
spot_img

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις αμφισβητεί την αντίληψη ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι πιο βιώσιμο από το παραδοσιακό βόειο κρέας.

- Advertisement -

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρέχουσες μέθοδοι παραγωγής κυτταροκαλλιεργημένου κρέατος απαιτούν 4 έως 25 φορές περισσότερη ενέργεια από την παραγωγή βοείου κρέατος λιανικής πώλησης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τα περιβαλλοντικά του οφέλη.

Η υψηλή ενεργειακή κατανάλωση αποδίδεται κυρίως στη χρήση μέσων ανάπτυξης φαρμακευτικής ποιότητας, τα οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε πόρους. Ο επικεφαλής ερευνητής Derrick Risner τόνισε ότι, αν η βιομηχανία δεν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις ποιότητας τροφίμων, το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε όχι μόνο να επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και να είναι ακριβότερο από το συμβατικό βόειο κρέας.

Τα βοοειδή ευθύνονται πλέον για μόλις 2% των συνολικών γεωργικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι βελτιώσεις στην παραγωγικότητα έχουν οδηγήσει σε 40% μείωση των εκπομπών ανά λίβρα βοείου κρέατος τα τελευταία 50 χρόνια.

Παρότι οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του καλλιεργημένου κρέατος, προειδοποιούν ότι η ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής χωρίς την απαραίτητη διαφάνεια ενδέχεται να οδηγήσει σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς προς τους καταναλωτές.

Ο FDA και το USDA επιβλέπουν την παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται σε κύτταρα, ενώ δύο εταιρείες, η Good Meat και η Upside Foods, έχουν ήδη λάβει έγκριση για την παραγωγή και πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία δεν θα προβάλλει παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα στην Ευρώπη: Στη δημοσιότητα η έκθεση της EFSA – Αναλύσεις 13.246 τυχαίων δειγμάτων

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα