Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατρός προειδοποιεί για τα τρόφιμα που είναι χειρότερα για την υγεία και από το κάπνισμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατρός προειδοποιεί για τα τρόφιμα που είναι χειρότερα για την υγεία και από το κάπνισμα
spot_img

Αυτά είναι τα τρόφιμα που ευθύνονται για πρόωρους θανάτους και χρόνιες ασθένειες.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), που πολλοί καταναλώνουν καθημερινά, ενδέχεται να είναι πιο θανατηφόρα ακόμη και από το κάπνισμα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο γιατρός Chris van Tulleken, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και γνωστός παρουσιαστής του BBC, σε συνέντευξή του στο δημοφιλές podcast Diary of a CEO.

- Advertisement -

Στη συζήτηση με τον παρουσιαστή Steven Bartlett, ο δρ Tulleken παρουσίασε δεδομένα από το βιβλίο του Ultra-Processed People, τονίζοντας ότι η παγκόσμια διατροφή βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε τρόφιμα βιομηχανικά σχεδιασμένα με σκοπό την ευκολία και τη μαζική κατανάλωση, εις βάρος της υγείας.

«Η κακή διατροφή, πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει πλέον ξεπεράσει τον καπνό ως κύρια αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα UPF περιλαμβάνουν προϊόντα όπως έτοιμα γεύματα, μπισκότα, αναψυκτικά, επεξεργασμένα δημητριακά και σνακ – είδη που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ντουλάπι κουζίνας. Η μαζική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με πλήθος πρόσφατων μελετών.

Η αρχική ταξινόμηση αυτών των τροφίμων έγινε από ερευνητές στη Βραζιλία γύρω στο 2010, όταν χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και η ίδια η Βραζιλία άρχισαν να βιώνουν ξαφνική έξαρση της παχυσαρκίας και των σχετικών νοσημάτων. Σε περιοχές όπου η παχυσαρκία ήταν άγνωστη πριν μια δεκαετία, σήμερα είναι καθημερινότητα, με ορατές συνέπειες, όπως ακρωτηριασμοί λόγω διαβήτη τύπου 2.

Ο δρ Tulleken υπογραμμίζει ότι τα UPF είναι εθιστικά, συγκρίσιμα σε ψυχολογική επίδραση με τον καπνό, το αλκοόλ και τον τζόγο. Όπως τονίζει, η προσέγγιση του «γκρινιάγματος» και της ντροπής προς όσους καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό είναι αναποτελεσματική και συχνά επιβαρυντική.

Παράλληλα, το βιομηχανικό διατροφικό σύστημα που τα παράγει ευθύνεται για τη μαζική απώλεια βιοποικιλότητας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο κυριότερος υπαίτιος ρύπανσης από πλαστικό.

Πλήθος μελετών πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση UPF συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ψυχικών διαταραχών και πρόωρου θανάτου, ενώ καμία μελέτη δεν έχει μέχρι στιγμής καταδείξει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα για την υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα