Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

ΑρχικήΝέαΤο φθηνό ψάρι στο "στόχαστρο" Οργανώσεων - Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε - Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία
spot_img

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά για το φθηνό ψάρι που έχει περισσότερα ωμέγα 3 και κολλαγόνο και από τον σολομό και από τον τόνο ενώ είναι και μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, αυτό το υγιεινό λιπαρό οξύ βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και στην συγκέντρωση.

- Advertisement -

Τώρα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με τον “Οδηγό Βιώσιμης κατανάλωσης Θαλασσινών” συμβουλεύουν να μην αγοράζουμε και να μην καταναλώνουμε σκουμπρί που αλιεύεται από τον στόλο της ΕΕ. Η φιλανθρωπική οργάνωση Marine του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία λίστα “Good Fish Guide” υπογραμμίζει την πρόσφατη μείωση των πληθυσμών σκουμπριού λόγω υπεραλίευσης. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση το σκουμπρί του Βορειοανατολικού Ατλαντικού υπεραλιεύεται κατά μέσο όρο 23% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και προειδοποιεί ότι οι αριθμοί των σκουμπριών φτάνουν σε οριακό σημείο. Ως εκ τούτου, συνιστά πλέον κατά των επιχειρήσεων που προμηθεύονται τα είδη που αλιεύονται από τράτα μεσαίου νερού.

Στις ανακοινώσεις αυτές αντέδρασε άμεσα η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ (europeche) που επικρίνει την κακώς ενημερωμένη απόφαση αυτής της εβδομάδας πολλών οδηγών κατανάλωσης ψαριών στην ΕΕ, που διευθύνονται από περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως η GoodFish και το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF).

Όπως κανένας άλλος, κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις κύριες ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού του σκουμπριού, αλλά με την «κόκκινη λίστα» τώρα, οι οδηγοί ψαριών αποκλίνουν από τις τρέχουσες επιστημονικές συμβουλές που υποστηρίζουν ότι το απόθεμα, είναι πάνω από το σημείο ενεργοποίησης της προληπτικής διαχείρισης, αναφέρεται σε ανακοίνωση. Εάν οι αγοραστές και οι έμποροι λιανικής ακολουθήσουν τις συμβουλές των ΜΚΟ, αυτό δεν θα βελτιώσει ακόμα τις πιθανότητες επιτυχών διαπραγματεύσεων στα παράκτια κράτη. Αυτό που θα κάνει είναι να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον τελευταίο στόλο που δείχνει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στον κλάδο της αλιείας: τον στόλο της ΕΕ λέει η europeche.

Το απόθεμα σκουμπριού έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στην επίθεση από χώρες όπως η Νορβηγία και οι Νήσοι Φερόε. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα. Είναι σημαντικό ότι η συμβουλή ICES για το 2025 όχι μόνο προτείνει ένα ακόμη σημαντικό όριο αλιευμάτων 576.958 τόνων, αλλά δείχνει επίσης ότι παρά τα έτη αλιείας, το απόθεμα δεν θεωρείται υπεραλιευμένο. Η βιομάζα εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ασφαλών βιολογικών ορίων, καθώς βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα που θα πρέπει να προκαλέσουν προληπτικά ή έκτακτα μέτρα. Δυστυχώς, οι οδηγοί των ΜΚΟ για την κατανάλωση ψαριών δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική βιολογική κατάσταση του αποθέματος.

Ως οδηγοί ψαριών για την αγορά της ΕΕ, ο αντίκτυπος μιας αλιείας σκουμπριού στον κόκκινο κατάλογο θα γίνει αισθητός ακριβώς από εκείνους τους αλιείς που ευθύνονται λιγότερο για την τρέχουσα μείωση των αποθεμάτων. Η βιομηχανία της ΕΕ καλεί τις εν λόγω ΜΚΟ να αντιστρέψουν τις υποβαθμίσεις. Καλεί επίσης τους αγοραστές και τους λιανοπωλητές να λάβουν υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την αλιεία μεταξύ της ΕΕ και άλλων. Τέλος, ο κλάδος αναμένει από τους αγοραστές και τους λιανοπωλητές που είναι μέλη της NAPA, να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της αλιείας (FIP) για το σκουμπρί, το οποίο έχει θέσει προθεσμία για τους διαπραγματευτές των παράκτιων κρατών να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τον Μάιο του 2026 – εάν δεν το κάνουν, η προμήθεια σκουμπριού θα σταματήσει.

Η διαχείριση του αποθέματος σκουμπρί έχει διακυβευτεί από την έλλειψη κατανομής ποσοστώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών – ΕΕ, ΗΒ, Νορβηγία, Ισλανδία, Νήσοι Φερόες, Γροιλανδία και Ρωσία – αφού η τελευταία από αυτές τις συμφωνίες έληξε μετά το 2018. Ο κλάδος της ΕΕ παρότρυνε με συνέπεια όλα τα παράκτια κράτη να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία κοινής χρήσης. Η ΕΕ είναι πλέον το μόνο μέρος που εξακολουθεί να είναι προσεκτικό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα