Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Έλληνες θέλουν αλλά… δεν μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος

ΑρχικήΝέαΟι Έλληνες θέλουν αλλά... δεν μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος
spot_img

Νέα, επικαιροποιημένη μελέτη για τη χορτοφαγία στην Ελλάδα – Έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη – Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Καντάρ Ελλάδας ΑΕ», σε δείγμα 750 ατόμων.

- Advertisement -

   Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές δηλώνουν ως αντικίνητρα την έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες ή ακόμα και την αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU).

   Κατά τα λοιπά, παρότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%). Ως βασικοί λόγοι περιορισμού της κατανάλωσης του κρέατος αναδείχθηκαν, από την έρευνα, η υγεία (με ποσοστό 56%), η ευημερία των ζώων (53%) και το περιβάλλον (31%).

   Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%). Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα