Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αμπελοκαλλιέργειες: Οι νικητές και οι ηττημένοι από την κλιματική αλλαγή

ΑρχικήPicksNews LineΑμπελοκαλλιέργειες: Οι νικητές και οι ηττημένοι από την κλιματική αλλαγή
spot_img

Μήπως ήρθε το τέλος του εκλεκτού κρασιού;

Το καλό κρασί είναι ένα γεωργικό προϊόν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ποιότητα και η ποσότητα του κρασιού, και συνεπώς οι τιμές και τα έσοδα από αυτό, είναι άμεση συνάρτηση των  καιρικών συνθηκών που επικρατούν όπου καλλιεργούνταν τα σταφύλια. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι τιμές των οίνων που παράγονται από τον ίδιο οινοποιό και από φρούτα που καλλιεργούνται στο ίδιο χωράφι, μπορεί να διαφέρουν αρκετά από έτος σε έτος. Ομοίως, οι τιμές για κρασιά από τον ίδιο τύπο σταφυλιού ποικίλλουν σημαντικά, με τα κρασιά από πιο ευνοϊκά κλίματα να έχουν πολύ υψηλότερη τιμή.

Υπάρχει αυξανόμενη βιβλιογραφία για την οικονομική απόδοση και την κλιματική αλλαγή. Πολυάριθμες μελέτες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ καιρικών και οικονομικών αποτελεσμάτων — όπως οι τιμές και η ποιότητα του οίνου, οι τιμές για τις αμπελουργικές εκτάσεις, τα έσοδα και τα κέρδη των οινοποιείων για διάφορες αμπελουργικές περιοχές και ποικιλίες.

Αποτελεί έκπληξη για ορισμένους, το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι είτε ευεργετική είτε επιζήμια για την αμπελοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι από την κλιματική αλλαγή. Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα της επαγγελματικής αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. Γερμανία) — ή τα νότια σύνορα στο νότιο ημισφαίριο (π.χ. Τασμανία) — θα επωφεληθούν από την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Οι περιφέρειες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό (π.χ. Ισπανία ή Ελλάδα) θα επηρεαστούν αρνητικά.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στην αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον οίνο και την αμπελοκαλλιέργεια, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, όπως επισημαίνουν οι Orley Ashenfelter, καθηγητής οικονομικών στο Princeton University και Karl Storchmann, μικρο-οικονομολόγος.

Πρώτον, πολλές μελέτες εξετάζουν την επίδραση των αλλαγών θερμοκρασίας, αλλά δεν εξηγούν την επίδραση που μπορεί να έχουν τα μελλοντικά επίπεδα βροχόπτωσης στην καλλιέργεια σταφυλιών. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς τα επίπεδα βροχόπτωσης επηρεάζουν την καλλιέργεια σταφυλιών. Και υπάρχει επίσης αβεβαιότητα, σχετικά με το ποιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα με πολλές αναλύσεις, είναι ότι δεν εξετάζουν τη δυνατότητα προσαρμογής των γεωργών σε δυσμενή κλίματα. Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί έχουν δείξει την προσαρμοστικότητά τους σε μεταβαλλόμενα κλιματικά και οικονομικά περιβάλλοντα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ιδιαίτερα, οι Γερμανοί καλλιεργητές σταφυλιών, έχουν προσαρμοστεί αρκετά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Οι γρηγορότερες ημερομηνίες συγκομιδής, η ταχέως αυξανόμενη αμπελουργική περιοχή στον Καναδά και την Αγγλία και οι αυξανόμενες φυτεύσεις ερυθρών ποικιλιών θερμού κλίματος, όπως το Merlot ή το Cabernet Sauvignon, μπορεί να είναι μόνο τρία παραδείγματα προσαρμογών σε ένα κλίμα θέρμανσης. Η παράβλεψη αυτής της προσαρμοστικότητας των αγροτών, έστω και εν μέρει, θα υπερεκτιμήσει το μακροπρόθεσμο κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επηρεάσει δυσανάλογα τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, που τονίζουν περισσότερο την τοποθεσία τους στο marketing, και όχι τις ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούν, γεγονός που περιορίζει τις ενδεχόμενες προσαρμογές. Ούτε οι ποικιλιακές, ούτε οι τοποθεσιακές αντικαταστάσεις μπορούν εύκολα να επιτευχθούν σε αυτές τις χώρες, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύονται. Αυτό υποδηλώνει ότι η έννοια των οίνων terroir, όπου μια ποικιλία σταφυλιών εκφράζεται με όρους ορισμένων χαρακτηριστικών της τοποθεσίας και του καιρού, μπορεί να είναι υπερβολικά αυστηρή για να επιτρέψει προσαρμογές σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Πηγή: Oxford University Press’s blog

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο