Αν και το 60% των καταναλωτών στην Έρευνα «Voice of the Consumer Lifestyles Survey 2021» της Euromonitor International δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο μέσω των επιλογών και των πράξεών τους, μόλις λίγο πάνω από το 10% των επιχειρήσεων κοινοποίησαν με επιτυχία πληροφορίες βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους καταναλωτές και να τους κερδίσουν, καθώς επίσης, πού να παίξουν και πώς να κερδίσουν στις αγορές όπου σημειώνεται η μετάβαση από τις παραδοσιακές σε βιώσιμες αγορές, είναι το κλειδί για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι ισχυρισμοί χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την επικοινωνία της βιωσιμότητας
Το να έχει κάποια εταιρεία σκοπό και να είναι βιώσιμη είναι σημαντικό, αλλά η αποτελεσματική επικοινωνία της βιωσιμότητας είναι εξίσου απαραίτητη. Δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική για όλους και ως εκ τούτου οι εταιρείες προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους καταναλωτές μέσω ενός συνδυασμού προσεγγίσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον ιστότοπό τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν τον σκοπό, ενώ όλο και περισσότερο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη φωνή του Διευθύνοντος Συμβούλου για την παράδοση μηνυμάτων βιωσιμότητας.
Η αφήγηση, οι καμπάνιες και οι ισχυρισμοί των προϊόντων για την επικοινωνία της βιωσιμότητας στους καταναλωτές κερδίζουν έδαφος. Η αφήγηση μιας ιστορίας είναι σημαντική για τη σύνδεση και την απήχηση με το κοινό-στόχο. Οι ιστορίες κερδίζουν την προσοχή των καταναλωτών, δημιουργούν συναισθήματα και κάνουν τα προϊόντα, τις εταιρείες και τις μάρκες να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από ένα σωστό ισχυρισμό, καθώς επίσης, μια ουσιαστική και συναρπαστική ιστορία. Η βιωσιμότητα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ιστορίες που μπορεί να πει μια εταιρεία ή ένα προϊόν σήμερα.
Ο Sustainable Living Claims Tracker παρέχει σαφείς παγκόσμιες συγκρίσεις και πληροφορίες
Η Euromonitor International παρουσίασε ένα νέο εργαλείο που παρακολουθεί τις μονάδες τήρησης αποθεμάτων (SKU) με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας στις βιομηχανίες ομορφιάς, προσωπικής φροντίδας και συσκευασμένων τροφίμων σε 40 χώρες, ενώ καλύπτει περισσότερους από 1.000 λιανοπωλητές και πάνω από 30.000 επωνυμίες.
Αυτό το εργαλείο εντοπισμού χρησιμοποιεί δεδομένα από το εργαλείο ευφυΐας ηλεκτρονικού εμπορίου της Euromonitor International μαζί με άλλες πηγές, προκειμένου να παρακολουθεί τον αριθμό των SKU που πωλούνται στο διαδίκτυο και έχουν ισχυρισμούς, καθώς επίσης, άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα σε επτά τομείς: Καλή μεταχείριση των ζώων, δίαιτες, φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς τεχνητά Συστατικά, Χωρίς Χημικά, Βιώσιμη Συσκευασία και Βιώσιμη Προμήθεια.
Ενώ η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα με ισχυρισμούς βιωσιμότητας αυξάνεται, κάθε αγορά έχει τις δικές της ευκαιρίες και εμπόδια που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες όταν σχεδιάζουν ή προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για να αποφασίσουν ποια προϊόντα θα λανσάρουν, καθώς επίσης, «πού» και «πώς» θα τα παρουσιάσουν στους καταναλωτές.
Η εταιρεία πρέπει να κατανοήσει “πού να παίξει” με τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας
Όταν οι εταιρείες αποφασίζουν πού να παίξουν, είναι κρίσιμο να σιγουρευτούν ότι σχεδιάζουν μια στρατηγική που βασίζεται όχι μόνο στο πού βρίσκονται οι αγορές όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, αλλά και στην κατανόηση της κατεύθυνσης προς την οποία κινούνται οι χώρες για να βοηθήσουν να ενημερώνονται για τους βασικούς οδηγούς των καταναλωτών.
Για να αξιολογηθεί αυτό, είναι απαραίτητο να παρακολουθούν και να αναλύουν δύο βασικές μετρήσεις: Η πρώτη μετρά την επικράτηση των SKU με αξιώσεις βιωσιμότητας σε όλες τις αγορές και η δεύτερη παρακολουθεί πώς αλλάζουν αυτοί οι ισχυρισμοί σε αυτές τις αγορές με την πάροδο του χρόνου.
Με το υψηλότερο ποσοστό SKU σε ισχυρισμούς βιωσιμότητας σε συσκευασμένα τρόφιμα, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθιερωμένες αγορές όπου οι εταιρείες χρησιμοποιούν ισχυρισμούς για να επικοινωνήσουν τη βιωσιμότητα σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Μετά την πανδημία (από το Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021), οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, μαζί με τη Σιγκαπούρη παρουσίασαν ισχυρές αυξήσεις στους ισχυρισμούς βιωσιμότητας ως ποσοστό των συνολικών διαθέσιμων προϊόντων.
Εκτός από τον εντοπισμό των αναπτυσσόμενων και πιο διαδεδομένων αγορών, οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να εμβαθύνουν στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, όπως και στις κατηγορίες προϊόντων που οδηγούν αυτές τις δυναμικές αγορές για τον εντοπισμό περαιτέρω ευκαιριών.
Η εταιρεία πρέπει να προσδιορίσει το “πώς να κερδίσει” βάσει ισχυρισμών βιωσιμότητας
Οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της αγοραστικής εμπειρίας για τους καταναλωτές, αλλά λόγω του περιορισμένου χώρου στη συσκευασία ή της περιγραφής ενός προϊόντος για την επικοινωνία βασικών αξιών βιωσιμότητας και μηνυμάτων σε δυνητικούς πελάτες, οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους ισχυρισμούς, οι οποίοι θα έχουν καλύτερη απήχηση στους καταναλωτές και πόσο γρήγορα αυτοί θα πολλαπλασιάζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Η παρακολούθηση των βιώσιμων ισχυρισμών που πιάνουν και πολλαπλασιάζονται σε διαφορετικές αγορές είναι μια πρόσθετη πηγή λήψης αποφάσεων σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, από τις προμήθειες, την έρευνα και την ανάπτυξη έως τις γνώσεις των καταναλωτών και τις ομάδες μάρκετινγκ και επικοινωνίας.
Οι εταιρείες πρέπει να κατανοούν τη δυναμική των ισχυρισμών των προϊόντων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα σε διαφορετικές αγορές, παράλληλα με την τοποθέτηση της τιμής ενός προϊόντος και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιδρούν στους ισχυρισμούς βιωσιμότητας. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό, βοηθούν στην προσαρμογή και την καινοτομία, στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ιεράρχηση των αξιώσεων και στην προσαρμογή των στρατηγικών επικοινωνίας.
Το Sustainable Living Claims Tracker θα είναι μέρος του νέου εργαλείου βιωσιμότητας της Euromonitor International που θα λανσαριστεί το 2022. Θα παρακολουθεί το αίσθημα βιωσιμότητας και τη δράση από καταναλωτές, εταιρείες, καθώς επίσης, τους ισχυρισμούς προϊόντων και το ευρύτερο περιβαλλοντικό και κοινωνικο-οικονομικό τοπίο των βασικών αγορών.