Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ιστορία του Κυριακάτικου ψητού, μετράει ήδη 100 χρόνια!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ ιστορία του Κυριακάτικου ψητού, μετράει ήδη 100 χρόνια!
spot_img

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει, και ήδη πολλοί από εμάς κάνουμε σχέδια για το κυριακάτικο τραπέζι. Οι περισσότεροι δε, έχουμε στο νου μας ένα ωραίο κομμάτι ψητού κρέατος, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Η ειδικός τροφίμων Seren Charrington-Hollis στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα του παραδοσιακού κυριακάτικου ψητού – από τότε που ξεκίνησε ως βραστό βόειο κρέας συνοδευόμενο από εποχιακά λαχανικά στη δεκαετία του 1920.

Εξηγεί πώς το ψητό έχει γίνει κάτι σαν κεντρικό κομμάτι του οικογενειακού τραπεζιού και πλέον περιλαμβάνει οτιδήποτε, από φυτικό κρέας έως τσιπς, σολομό και ακόμη και μακαρόνια με τυρί.

Οι πουτίγκες του Γιορκσάιρ, το βόειο κρέας και οι ψητές πατάτες αποτελούν ένα σταθερό μέρος της αγγλικής αγαπημένης συνήθειας, από τη δεκαετία του 1920 – αλλά ένα νέο βίντεο δείχνει πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, με τραπέζια γεμάτα με vegetarian και vegan επιλογές.

Μια έρευνα σε 2.000 Βρετανούς, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη δημιουργία του animation, διαπίστωσε ότι το ψητό κρέας είναι το αγαπημένο γεύμα της εβδομάδας για το 40% του κόσμου.

Η Seren Charrington-Hollins δήλωσε: “Το ψητό είναι μια αγγλική παράδοση για εκατοντάδες χρόνια και είναι σίγουρα εδώ για να μείνει. Είναι ένας βρετανικός θεσμός, και πράγματι θεωρείται από καιρό η βασική ραχοκοκαλιά της βρετανικής διατροφής.

“Ένα δείπνο ψητoύ, πριν από εκατό χρόνια ήταν μια απλή υπόθεση – ψητό κρέας με εποχιακά λαχανικά – αλλά έχει διογκωθεί από την άποψη της μερίδας και της ποικιλίας, και σήμερα το ψητό είναι τόσο διαφορετικό όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές.”

Το βίντεο κάνει μια αναδρομή από τη δεκαετία του 1920, όπου το κρέας, ταξινομήθηκε ως πολυτέλεια και για τους πλούσιους, αλλά οι βραστές πατάτες και τα εποχιακά λαχανικά ήταν βασικό μέρος του γεύματος σε κάθε νοικοκυριό.

Η δεκαετία του 1950 γνώρισε την εισαγωγή της περίφημης πουτίγκας του Γιορκσάιρ που μαζί με το δημοφιλές κρέας (βόειο κρέας) και τα πασίγνωστα pigs in blankets – τα οποία από τότε έχουν γίνει βασικό μεζεδάκι των Χριστουγέννων – άρχισαν να γεμίζουν τα πιάτα των Βρετανών.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι Βρετανοί, καθώς είχαν λιγότερο χρόνο να προετοιμάσουν τα γεύματά τους, έκαναν κάποιες περικοπές στην ποικιλία και το μέγεθος των γευμάτων αυτών, και η δεκαετία του ’90 είδε τις χορτοφαγικές εκδόσεις του ψητού να γίνονται πιο mainstream.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένα κυριακάτικο ψητό είναι μια βρετανική παράδοση που είναι εδώ για να μείνει.

Το κοτόπουλο επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες ως το πιο κοινό είδος κρέατος που βρίσκεται στο επίκεντρο σε κάθε δείπνου με ψητό κρέας. Το βόειο κρέας ήρθε δεύτερο, ενώ το χοιρινό κρέας είναι επίσης συνηθισμένο, ακολουθούμενο από την γαλοπούλα.

Και ενώ τα συνοδευτικά, όπως οι ψητές πατάτες, παραμένουν σταθερά αγαπημένα, μέχρι και ένας στους δέκα ανθρώπους θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει μακαρόνια με τυρί, ρύζι ή ψητές πιπεριές στο πιάτο.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα φασόλια, τα νουντλς και ακόμη και το κους κους επιλέγονται από περισσότερους από έναν στους 20 ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του OnePoll.

Σήμερα, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αγορά κατεψυγμένων τροφίμων για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, είναι η νέα τάση και περισσότεροι από τους μισούς σκέφτονται να αγοράσουν κατεψυγμένα προϊόντα φέτος, λόγω της αναφερόμενης έλλειψης χριστουγεννιάτικων τροφίμων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο (58%).

Λίγο περισσότερο από το 15% , προετοιμάζουν τακτικά ένα δείπνο με ψητό που είναι είτε φιλικό προς τους χορτοφάγους είτε χωρίς γλουτένη, αλλά το 42% παραδέχτηκε ότι δυσκολεύεται να βεβαιωθεί ότι όλα μαγειρεύονται ταυτόχρονα και το 37% αγωνίζεται να κάνει τις πατάτες του τραγανές.

Θα είναι συναρπαστικό λοιπόν, να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί το ψητό τα επόμενα 100 χρόνια, και αν το κρέας θα αντικατασταθεί πλήρως από τα λαχανικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Glasgow Live.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο