Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γερμανία: Στο τραπέζι οι υποχρεωτικές ετικέτες στα προϊόντα κρέατος για την καλή διαβίωση των ζώων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓερμανία: Στο τραπέζι οι υποχρεωτικές ετικέτες στα προϊόντα κρέατος για την καλή διαβίωση των ζώων
spot_img

Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά για τη νέα γερμανική κυβέρνηση στην εξουσία και φέρνει μια σειρά από ενημερωμένες δεσμεύσεις για την καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη μεταχείριση των ζώων στον κλάδο των τροφίμων, η Γερμανία σχεδιάζει να εισάγει υποχρεωτικές ετικέτες για την καλή διαβίωση των ζώων στα προϊόντα κρέατος.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν ενωθεί ως συνασπισμός για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση και έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν γεωργικές μεθόδους που θα «δικαιώσουν το περιβάλλον, τα ζώα και το κλίμα».

«Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προοπτικές, αλλά μας ενώνει η προθυμία να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη για το μέλλον της Γερμανίας, ο στόχος να προωθηθεί ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός, η επίγνωση ότι αυτή η πρόοδος πρέπει, επίσης, να συνοδεύεται από μια υπόσχεση ασφάλειας και η πίστη ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Δεσμευόμαστε να υπηρετούμε την ευημερία όλων των πολιτών», αναφέρει ο συνασπισμός.

Η ευημερία των ζώων

Οι νέες υποχρεωτικές ετικέτες στον κλάδο της κτηνοτροφίας της Γερμανίας θα περιλαμβάνουν συνοπτικές πληροφορίες προέλευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά και τη σφαγή.

Μια εκπαιδευτική εκστρατεία θα συνοδεύει τη νέα πολιτική ετικέτας, αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συνεπάγεται αυτή.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να στηρίξει τους αγρότες όσον αφορά την ενημέρωση των πρακτικών τους με τρόπο που είναι κατάλληλος για τον κλάδο.

Η χρήση αντιβιοτικών θα παρακολουθείται και θα μειωθεί ενεργά, ενώ θα απαγορευτεί η μεταφορά ζώντων ζώων εκτροφής σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Εξαίρεση θα γίνει μόνο εάν οι διαδρομές διαθέτουν «αποδεδειγμένα φιλικές προς τα ζώα εγκαταστάσεις εφοδιασμού».

Τα μέρη θα υποβάλουν, επίσης, έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των πειραμάτων σε ζώα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζώα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση λέει ότι υποστηρίζει μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων.

Διατροφή και τροφή

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για τα τρόφιμα έως το 2023, η οποία θα αναδεικνύει τα πιο υγιεινά τρόφιμα. «Θα ενισχύσουμε τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις και θα υποστηρίξουμε την έγκριση καινοτομιών, όπως οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τα υποκατάστατα κρέατος στην ΕΕ», προσθέτει.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες διατροφικές τάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η παραγωγή κρέατος μειώθηκε κατά 4% το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η φυτική βιομηχανία κρέατος της Γερμανίας συνέχισε να αναρριχάται, παράγοντας σχεδόν 39% περισσότερες εναλλακτικές λύσεις κρέατος σε σχέση με πέρυσι.

Η διαφήμιση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά ή ζάχαρη που απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα επιτρέπεται πλέον από το 2022. Η κυβέρνηση υπόσχεται να αναπτύξει «επιστημονικά αξιόπιστους στόχους μείωσης» για το αλάτι, το λίπος και τη ζάχαρη. Αυτά θα προσαρμοστούν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες – στόχους, λέει.

Η χώρα έχει χαράξει κατεύθυνση και προς τα βιολογικά τρόφιμα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Γερμανία σκοπεύει να κάνει το 30% της γεωργίας της βιολογική. Πρόκειται για στόχο υψηλότερο και από αυτόν της ίδιας της ΕΕ που είναι 25%.

Μάλιστα, θα δοθεί πρόσθετη οικονομική στήριξη στους αγρότες για τη μετάβαση σε πρακτικές βιολογικής γεωργίας.

Βιώσιμη γεωργία

Η συμφωνία σημειώνει ακόμα ότι η επίτευξη των στόχων της «Συμφωνίας του Παρισιού» για το κλίμα είναι η «ύψιστη προτεραιότητα» του συνασπισμού. Υπογραμμίζει την αποψίλωση των δασών, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη λαθροθηρία και την εξαφάνιση ειδών ως βασικά σημεία εστίασης.

Αυτό συνδέεται με τον στόχο της νέας κυβέρνησης για σημαντική μείωση των εκπομπών, δηλαδή μεθανίου και αμμωνίας, ελπίζοντας να εξασφαλίσει κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

«Η αειφόρος γεωργία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροκτημάτων, της ευημερίας των ζώων και της φύσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση μιας υγιεινής διατροφής», αναφέρει η συμφωνία σύμφωνα με το Plant Based News.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα