Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συστάσεις από τις Ισπανικές αρχές για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών

ΑρχικήΝέαΣυστάσεις από τις Ισπανικές αρχές για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών
spot_img


Ο Ισπανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (AESAN) της Ισπανίας έχει εκδώσει μια σειρά μέτρων για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Ο Υπουργός Κατανάλωσης της Ισπανίας, Alberto Garzón, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων – συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας μιας σειράς συστάσεων για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών – που καταρτίζεται από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό και συντονίζεται από τον EASA.

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι αυτά που παρέχουν περισσότερα από 15 χιλιοστόγραμμα αυτής της ουσίας ανά 100 χιλιοστόλιτρα ποτού. Στην επισήμανση αυτών των ποτών, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη πρέπει να αναφέρεται και να εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα (mg/100 ml). Κανονικά, κατά μέσο όρο, τα λεγόμενα “ενεργειακά ποτά” περιέχουν 32 mg καφεΐνης/100 ml.

Πίνακας ισοδυναμίας:

ΌγκοςΣυνολική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά δοχείο Ισοδυναμία καφέ εσπρέσο
 250 ml80 mg καφεΐνης ανά δοχείο1 εσπρέσο
 330 ml105,6 mg καφεΐνης ανά δοχείο1.32 εσπρέσο
 500 ml160 mg καφεΐνης ανά δοχείο2 εσπρέσο

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 απαιτεί τη συμπερίληψη της ακόλουθης ένδειξης στην επισήμανση των ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη «Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη: Δεν συνιστάται για παιδιά ή έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες» στον ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του ποτού, ακολουθούμενη από αναφορά στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη εκφρασμένη σε mg ανά 100 ml.

Τα “ενεργειακά ποτά με σάκχαρα” μπορούν να συμβάλουν στην υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης απλών σακχάρων (50 g ημερησίως σύμφωνα με τη σύσταση του ΠΟΥ), δεδομένου ότι ένα δοχείο των 250ml μπορεί να παρέχει μεταξύ 27,5 και 30 g και το δοχείο των 500 ml μεταξύ 55 και 60 g.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες φυσιολογικές επιδράσεις που κυμαίνονται από την αλλοίωση του ύπνου, τόσο στο χρόνο που απαιτείται για να κοιμηθεί κάποιος, όσο και στη διάρκειά του. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλαγές συμπεριφοράς, καθώς και καρδιαγγειακές διαταραχές.

Μια τακτική κατανάλωση καφεΐνης από 100 mg / ημέρα μπορεί να προκαλέσει μέτρια φυσική εξάρτηση και ανοχή σε αυτή την ουσία, δημιουργώντας την ανάγκη κατανάλωσης υψηλότερης δόσης από την αρχική για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το αρχικό.

Η κατανάλωση περισσότερων από 60 χιλιοστόγραμμων καφεΐνης σε εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών (περίπου 200 χιλιοστόλιτρα ενεργειακού ποτού με 32 mg καφεΐνης/100ml) μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Ξεκινώντας από τα 160 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (500 χιλιοστόλιτρα ενός ενεργειακού ποτού με 32 mg καφεΐνης/ 100ml), μπορεί να προκαλέσει γενικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως ψυχολογικές επιπτώσεις, αλλαγές συμπεριφοράς και καρδιαγγειακές διαταραχές. Αυτές οι επιδράσεις θα προστεθούν σε εκείνες άλλων τροφίμων που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το γκουαράνα κ.λπ.

Δεν συνιστάται για χρήση από εφήβους.

Τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοολούχα ποτά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αναμεμειγμένων ή σε συνδυασμό με ενεργειακά ποτά οδηγεί σε υποκειμενικές καταστάσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μείωση της αντίληψης της δηλητηρίασης από αλκοόλ.

Εάν είστε αθλητής, λάβετε υπόψη ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι σχεδιασμένα για ενυδάτωση και δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την ενυδάτωση και την ανάκτηση των μεταβολιτών με συμβατικά μέσα, όπως το νερό ή, κατά περίπτωση, μέσω ισοτονικών ποτών.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για άτομα με ορισμένες κλινικές παθήσεις, όπως υπέρταση ή διαταραχές ύπνου, και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Όπως και στην περίπτωση άλλων ουσιών με επιπτώσεις στον οργανισμό, οι γενικές ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσε να ασκήσει η καφεΐνη και άλλα συστατικά που υπάρχουν στα ενεργειακά ποτά εξαρτώνται από τη μάζα του σώματός μας. Όσο χαμηλότερο είναι το βάρος σας, τόσο περισσότερες αλλαγές θα επιφέρει στο σώμα σας. να το θυμάστε αυτό κατά την κατανάλωση αυτών των ποτών. Εάν τελικά αποφασίσετε να καταναλώσετε ενεργειακά ποτά, κάντε το περιστασιακά και περιορίστε την πρόσληψη στις μικρότερες μορφές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες, ο AESAN διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις σχετικά με τα ενεργειακά ποτά:

  • Αποφύγετε την κατανάλωσή τους στην περίπτωση που είστε:
    • Παιδιά, έφηβοι, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες γυναίκες.
    • Άτομα με υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
    • Άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.
  • Μην τα συνδυάσετε με αλκοολούχα ποτά.
  • Μην τα λαμβάνετε για ενυδάτωση μετά από αθλήματα.
  • Εάν τα καταναλώνετε, το κάνετε περιστασιακά και επιλέγετε τις μικρότερες συσκευασίες και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο σε τακτική βάση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα