Από το τέλεξ και το Fax στο παράθυρο iRASFF.
Το 1979 ως απάντηση σε ένα περιστατικό σχετικά με τα πορτοκάλια, δημιουργήθηκε η πύλη RASFF (που τότε ονομαζόταν «Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα») η οποία επέτρεψε στις αρχές να μοιράζονται αποτελεσματικά πληροφορίες για πρώτη φορά. Τα «ιδρυτικά μέλη» ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα κράτη μέλη μπήκαν στο RASFF αμέσως μόλις έγιναν μέλη της ΕΕ. Οι πρώτες επικοινωνίες γίνονταν μέσω τηλεφώνου και τέλεξ, αργότερα με φαξ και στη συνέχεια με email. Το 1994, η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν έγιναν μέλη του RASFF.
Το κρίσιμο έτος για το RASFF ήταν το 2002, όταν η νομική βάση και οι επίσημες διαδικασίες για το RASFF καθορίστηκαν βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 , του «Γενικού Νόμου για τα Τρόφιμα». Μέχρι τότε, το RASFF είχε τη νομική του βάση στην Οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων και το Feed δεν καλύπτονταν επίσημα από το σύστημα. Η ενσωμάτωση των ζωοτροφών ήταν μέρος των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από σοβαρές κρίσεις στο παρελθόν, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ) ή οι διοξίνες που αφορούσαν ζώα που αρρώστησαν από μολυσμένες ζωοτροφές.
Το 2002 υπήρξαν περισσότερες από 3000 κοινοποιήσεις, αύξηση περίπου 330% σε σύγκριση με το 1999 (698) και σχεδόν διπλασιασμός του αριθμού το 2001 (1567). Αυτές οι αυξήσεις οφείλονταν εν μέρει στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση μετά τις σημαντικές κρίσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και στη νέα νομική βάση που περιελάμβανε απορρίψεις στα σύνορα και ζωοτροφές από τότε.
Οι αριθμοί αυτοί συνέχισαν να αυξάνονται, ως εξής:
- 2003: 4414
- 2004: 5562
- 2005: 7170
Μετά από αυτό, ο αριθμός των ειδοποιήσεων φάνηκε να έχει διαμορφωθεί σε περίπου 7000 ετησίως.
Ωστόσο, το 2021, έφτασαν τις εκπληκτικές 23.674 ειδοποιήσεις.
Η συνολική αύξηση των ειδοποιήσεων δείχνει το κοινό ενδιαφέρον όλων των μελών να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ενημερώνουν αμοιβαία το ένα το άλλο. Με τον καιρό, η χρήση του RASFF έγινε ρουτίνα. Την 1η Μαΐου 2004, 10 ακόμη χώρες προσχώρησαν στην ΕΕ, πράγμα που σήμαινε ότι 10 ακόμη κράτη μέλη υπέβαλαν έκθεση σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Ενώ ο αριθμός των ειδοποιήσεων που διαβιβάστηκαν από τις χώρες που προσχώρησαν ήταν αρχικά σχετικά χαμηλός, γρήγορα αυξήθηκε. Το 2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στο RASFF κατά την προσχώρηση στην ΕΕ.
Μια συμφωνία με την Ελβετία της επέτρεψε να ενταχθεί στο RASFF το 2009. Την ίδια χρονιά, εγκαίρως για την 30η επέτειο του RASFF, το RASFF Window τέθηκε σε λειτουργία. Το παράθυρο RASFF παρέχει στις χώρες που δεν είναι μέλη του RASFF περιορισμένη πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με ειδοποιήσεις RASFF. Πριν από τη δημιουργία του, όλη η επικοινωνία του RASFF με χώρες μη μέλη του RASFF περνούσε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάθε χώρα. Αυτό σήμαινε ότι η διαβίβαση ειδοποιήσεων μέσω των αντιπροσωπειών στις χώρες υποδοχής διαρκούσε μέρες.
Η ανάπτυξη του RASFF πυροδότησε την ανάγκη ανάπτυξης μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που ονομάζεται iRASFF. Αυτή η πλατφόρμα επέτρεψε τελικά στα μέλη του συστήματος να συνεργάζονται για τις κοινοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ξεκινώντας το 2011. Την ίδια χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Κανονισμό 16/2011, ο οποίος καθορίζει μέτρα εφαρμογής για αυτό το σύστημα. Επισημοποίησε τη λεπτομερή λειτουργία του RASFF και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως κεντρικού κόμβου της.
Το 2013, η Κροατία προσχώρησε στο RASFF με την ένταξη στην ΕΕ.
Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την Πύλη Καταναλωτών RASFF , συνδέοντας τις κοινοποιήσεις της RASFF με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο σχετικά με τις ανακλήσεις προϊόντων.
Το «Δίκτυο Συναγερμού και Συνεργασίας» (ACN), που ιδρύθηκε με τον Κανονισμό 2019/1715 της Επιτροπής για το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών για τους Επίσημους Ελέγχους (Κανονισμός IMSOC), τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, εφαρμόζοντας το IMSOC και συγχωνεύοντας τη Διοικητική Βοήθεια και Συνεργασία (AAC) με το δίκτυο RASFF και το δίκτυο απάτης τροφίμων σε μια εντελώς νέα οντότητα: το Δίκτυο Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN). Από τον Απρίλιο του 2021, τα τρία δίκτυα έχουν ενσωματωθεί πλήρως χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα iRASFF .