Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μη αλκοολούχα ποτά: Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο αβλαβή όσο νομίζουμε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜη αλκοολούχα ποτά: Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο αβλαβή όσο νομίζουμε
spot_img

Πως συσχετίζουν οι ειδικοί την κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών με τον εθισμό.

Της Δέσποινας Χάρου

Κατά καιρούς πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές επιλογές ροφήματος γιατί θέλουν να αποφύγουν την ουσία αυτή που τους προκαλεί εθισμό και ενδεχομένως βλάπτει την υγεία. Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, καφές χωρίς καφεΐνη και ποτά χωρίς αλκοόλ.

Όσον αφορά τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως το πόσο κακό κάνουν -λόγω των τεχνητών γκυλαντικών- παρόλο που θεωρητικά αποτελούν μια πιο υγιεινή λύση. Το ίδιο φαίνεται να υποστηρίζουν οι ειδικοί και για τα μη αλκοολούχα ποτά, μπορεί όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά τονίζουν πως δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο νομίζουμε.

Αρχικά ο όρος “χωρίς αλκοόλ” φαίνεται να μη είναι απόλυτα ακριβής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ισχυρισμό “decaffeine” για τους καφέδες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ και καφεΐνης αντιστοίχως.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ιδιωτικής κλινικής αποκατάσταση, Delamere, υποστηρίζει στο Cheshire live, πως η στροφή σε μοκτέιλσ ή μη αλκοολούχα ποτά μπορεί να είναι επικίνδυνη για όσους προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Αρχικά σύμφωνα με τη θεωρία του, η κατανάλωση “virgin” ποτών -ή NoLo- δημιουργεί μεγαλύτερη λαχτάρα για ένα κανονικό ποτό λόγω ομοιότητας του με το κανονικό αλλά χωρίς να προκαλεί μέθη. Κυρίως γιατί πολλά καταστήματα προσπαθώντας να προσομοιάσουν την γεύση του κανονικού ποτού, δημιουργούν ένα πανομοιότυπο αποτέλεσμα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό, ποτά χωρίς αλκοόλ να οδηγήσουν από μόνα τους σε κακές συνήθειες, γι’ αυτό και η κατανάλωση και των μη αλκοολούχων ποτών, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Το γεγονός πως δεν έχουν αλκοόλ δεν σημαίνει πως είναι αβλαβή, εάν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα, και αυτό προκύπτει από την περιεκτικότητα τους σε χυμούς και ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι όσο υγιεινά νομίζουμε. Το αλκοόλ αναμφισβήτητα είναι επιβλαβές για την υγεία σε πολλά επίπεδα και σίγουρα μια μη αλκοολούχα λύση είναι καλύτερη ως προς αυτό, ωστόσο και οι δύο επιλογές μεταφράζονται το ίδιο θερμιδικά.

Στο μεταξύ, εν εξελίξει βρίσκεται έρευνα του πανεπιστημίου του Sheffield, που στόχο έχει να διαφωτίσει τους καταναλωτές, για το πώς τα ποτά χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα, επηρεάζουν τη δημόσια υγεία. Με επικεφαλής τον καθηγητή John Holmes, Διευθυντή της Ομάδας Έρευνας για το Αλκοόλ του πανεπιστημίου του Sheffield, στο ερευνητικό έργο θα συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stirling,
το King’s College του Λονδίνου και το University College του Λονδίνου.

Τα ποτά χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία εάν με αυτά αντικαθιστούν το αλκοόλ, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά ή τα άτομα με εξάρτηση στο αλκοόλ. Ο καθηγητής John Holmes είπε: “Τα ποτά χωρίς και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα μπορούσαν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης των ανθρώπων και στο επίπεδο της βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι αλλαγές είναι θετικές και δεν έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες”.
Αυτό το έργο θα παρέχει στις κυβερνήσεις και στους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας τα στοιχεία που χρειάζονται για να παράγουν αποτελεσματικές πολιτικές, καθοδήγηση και εκστρατείες σε αυτόν τον τομέα».
Η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2027.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο