Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Οι επιπτώσεις της υπερδοσολογίας βιταμίνης D

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Οι επιπτώσεις της υπερδοσολογίας βιταμίνης D
spot_img

Επιστημονική Γνώμη σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης D.

Η παρούσα τεχνική έκθεση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων -EFSA- περιγράφει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων σε σχέση με την αξιολόγηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη D.

- Advertisement -

Μετά από συστηματικές ανασκοπήσεις και εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει υψηλότερη σχετική βιοδιαθεσιμότητα καλσιδιόλης σε σύγκριση με την εγγενή βιταμίνη D3 με συντελεστή μετατροπής περίπου 2 σε συγκεντρώσεις 25(OH)D στην αρχική τιμή 30 έως 55 nmol/L. (H βιταμίνη D μετατρέπεται σε βιταμίνη D 25-υδροξυ (καλσιδιόλη) και ρυθμίζει τη μεταφορά του ασβεστίου σε διάφορα σημεία του σώματος)

Για την υπερασβεστιαιμία και την υπερασβεστιουρία τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η εμφάνιση επίμονης υπερασβεστιαιμίας και υπερασβεστουρίας με υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν σπάνια. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος επίμονης υπερασβεστουρίας με 250 μg/ημέρα βιταμίνης D. ( Υπερασβεστιουρία είναι η αποβολή πάνω από 250 mg ασβεστίου στις γυναίκες και 300 mg ασβεστίου την ημέρα, στους άνδρες σε φυσιολογική δίαιτα)

Για τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, την οστική πυκνότητα (BMD), την οστική περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά και την αντοχή των οστών, δεν βρέθηκαν σαφή σημάδια δυσμενών επιπτώσεων της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D σε σχέση με τα κατάγματα των οστών, τις πτώσεις, ή την ογκομετρική οστική πυκνότητα, αλλά η ογκομετρική BMD μειώθηκε με 100 και 250 μg/ημέρα βιταμίνης D.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα