Η απόλαυση δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο…
Ας μιλήσουμε σήμερα για τo whiskey. H λέξη ουΐσκι προέρχεται από τις Ιρλανδικές λέξεις «uisce beatha» που σημαίνουν το νερό της ζωής.
Το ουΐσκι είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποτό. Εκτός από την πολύπλοκη διαδικασία παλαίωσής του που του δίνει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ως ποτό, ειδικά τα malt ουΐσκια έχουν σύνθετο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση.
Διάβασα στο cibum σχετικά με το ουΐσκι πρόσφατα, και θυμήθηκα μια ιστορία. Πριν από χρόνια πολλά, ένας Έλληνας φίλος στην Αγγλία με έμαθε πώς πίνεται το ποτό αυτό. Το ουΐσκι είναι περίπου 40% αλκοόλη. Με τόσο πολύ αλκοόλ, αν το πιούμε σκέτο, θα μυρίσουμε μόνο την αλκοόλη και θα μας «κάψει» την γλώσσα. Για αυτό, το ουΐσκι πρέπει να αραιώνεται τόσο ώστε οι αλκοολικοί βαθμοί να πέσουν στο 20-25 από το 40. Έτσι, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και την γεύση του και το άρωμά του.
Προσοχή όμως: η αραίωση θα πρέπει να γίνεται με νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Αν βάλουμε πάγο, το ποτό θα κρυώσει και θα «χάσει» το άρωμά του! Και φυσικά, το να βάζουμε cola στο ουΐσκι, είναι απλά ιεροσυλία!
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet