Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα μαργαριτάρια δεν είναι vegan;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΓιατί τα μαργαριτάρια δεν είναι vegan;
spot_img

Διαδικασία παραγωγής που βασίζεται στο έλκος στρειδιών.

   Αν ανήκετε στην κατηγορία vegan, τότε μάλλον τα μαργαριτάρια δεν είναι τόσο φιλικά όσο νομίζετε. Οι ημιπολύτιμοι λίθοι που δημιουργούν σκουλαρίκια, βραχιόλια και περιδέραια, στην πραγματικότητα αποτελούν μια αντίδραση των στρειδιών σε ένα εξωτερικό ερέθισμα.

- Advertisement -

   Ο βιγκανισμός είναι περισσότερο ιδεολογία παρά διατροφή, που περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως καλλυντικά, ενδύματα- υποδήματα αλλά και αξεσουάρ. Η παραγωγή μαργαριταριών λοιπόν θεωρείται μια μη φιλική προς τα ζώα διαδικασία, αφού προέρχονται από στρείδια. Ένα μαργαριτάρι είναι ουσιαστικά ένα έλκος που σχηματίζει το στρείδι, ως απόκριση σε ένα ερέθισμα. Τυπικά κατά την παραγωγή, εξωτερικά ερεθίσματα τοποθετούνται στο εσωτερικό του στρειδιού από τον άνθρωπο, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτά, επικαλύπτοντάς το ερέθισμα με μια κρυσταλλική ουσία που ονομάζεται μαργαριταρόριζα (nacre).

   Παρόλο που τα στρείδια δεν διαθέτουν εγκέφαλο ώστε να νιώσουν πόνο ή φόβο, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν κατά τη διαδικασία παραγωγής μαργαριταριών δείχνει ότι είτε έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται κατά κάποιο τρόπο την απειλή είτε διαθέτουν φυσικά αντανακλαστικά. Όπως και να έχει πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς που υποβάλλονται σε διαφορετικές συνθήκες προκειμένου να δημιουργήσουν μαργαριτάρι στο επιθυμητό σχήμα και σύσταση. Στη συνέχεια, πολλά από αυτά θα πεταχτούν στο νερό, ώστε να επαναλάβουν ξανά τον ίδιο κύκλο και άλλα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για παραγωγή θα γίνουν φαγητό.

   Εναλλακτικά, εάν σας αρέσουν τα κοσμήματα με μαργαριτάρια αλλά είστε vegan, ανατρέξτε σε σχεδιαστές που τα δημιουργούν από γυαλί, κρύσταλλο ή αλλά υλικά. Μεταξύ των επωνυμιών που χρησιμοποιούν vegan μαργαριτάρια είναι η Vivienne Westwood, η Vellva και η Stella McCartney.

https://plantbasednews.org/culture/ethics/why-arent-pearls-vegan/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα