Το παράδοξο της παχυσαρκίας με φυσιολογικό βάρος – Νέα Ισραηλινή μελέτη λέει πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αναξιόπιστος ως μέτρηση για την παχυσαρκία.
Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του TAU, είχαν αυξημένο λίπος παρόλο που το σωματικό τους βάρος ήταν κανονικό. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως το ποσοστό σωματικού λίπους είναι πιο αξιόπιστο από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – λίπος και μυϊκός ιστός), που χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικές δοκιμές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα περίπου 3.000 Ισραηλινών γυναικών και ανδρών σε ένα διάστημα αρκετών χρόνων, όπως ΔΜΣ, σαρώσεις DXA (χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε λίπος) και καρδιομεταβολικούς δείκτες αίματος. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, βρέθηκε να είναι εντός του φυσιολογικού εύρους βάρους, αλλά από αυτούς, το 38,5% των γυναικών και το 26,5% των ανδρών αναγνωρίστηκαν ως «παχύσαρκοι με φυσιολογικό βάρος», έχοντας υπερβολική περιεκτικότητα σε λίπος. Αντιστοιχίζοντας το ποσοστό σωματικού λίπους με τους δείκτες αίματος για καθένα από αυτά τα άτομα, η μελέτη βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της «παχυσαρκίας με φυσιολογικό βάρος» και των υψηλών επιπέδων σακχάρου, λίπους και χοληστερόλης, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για μια σειρά καρδιομεταβολικών ασθενειών. Ταυτόχρονα, το 30% των ανδρών και το 10% των γυναικών που αναγνωρίστηκαν ως υπέρβαροι βρέθηκαν να έχουν φυσιολογικό ποσοστό σωματικού λίπους.
Άλλη μια μελέτη έρχεται να προσθέσει στην πεποίθηση πως δεν είναι το ίδιο το σωματικό βάρος που πρέπει να μας ανησυχεί όσο το λίπος που διαθέτουμε. Έτσι, το γεγονός πως μπορεί να είμαστε κανονικού βάρους δεν αναιρεί την ύπαρξη περισσότερου λίπους από τα κανονικά επίπεδα.
Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται συνήθως κατόπιν ανισορροπίας άσκησης και διατροφής. Αρχικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, λανθασμένα δεν στοχεύουμε πραγματικά στην ποιότητα, όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως για τις δίαιτες, και κατά δεύτερον δεν πραγματοποιούμε την απαιτούμενη άσκηση ώστε να κρατήσουμε τη μυικότητα.
Κατά βάση τα επίπεδα λίπους που πρέπει να διαθέτουν οι γυναίκες είναι 21%-24% ενώ οι αθλήτριες μπορούν να φτάσουν τα 14% με 20%. Όσον αφορά τους άνδρες, τα φυσιολογικά επίπεδα συνήθως είναι 14% με 17% ενώ οι αθλητές μπορούν να κυμαίνονται από 14% έως 6%. Τα ποσοστά της μελέτης ξεπέρασαν κατα πολύ αυτούς τους δείκτες.
“Το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση στην παιδική παχυσαρκία και περισσότερο από το 60% των ενηλίκων της χώρας ορίζονται ως υπέρβαροι. Ο επικρατέστερος δείκτης από αυτή την άποψη είναι ο ΔΜΣ, με βάση τα μέτρα βάρους και ύψους, ο οποίος θεωρείται τυπικός δείκτης. Ωστόσο, παρά την προφανή διαισθητική σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, το πραγματικό μέτρο για την παχυσαρκία είναι η περιεκτικότητα σε λίπος του σώματος, με τις μέγιστες φυσιολογικές τιμές να ορίζονται στο 25% για τους άνδρες και στο 35% για τις γυναίκες. Η υψηλότερη παρουσία λίπους που ορίζεταιως παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καρδιομεταβολικές ασθένειες: καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, λιπώδες ήπαρ, νεφρική δυσλειτουργία και πολλά άλλα. Η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «το παράδοξο της παχυσαρκίας με φυσιολογικό βάρος», δηλαδή υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό σωματικού λίπους σε άτομα κανονικού βάρους. Σε αυτή τη μελέτη εξετάσαμε τον επιπολασμό αυτού του φαινομένου στον ενήλικο πληθυσμό του Ισραήλ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης από τον ΔΜΣ όσον αφορά τη γενική υγεία ενός ατόμου. Επομένως, συνιστούμε να εξοπλιστούν όλες οι κλινικές με κατάλληλες συσκευές για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε σωματικό λίπος και μετατρέποντάς το σταδιακά σε χρυσό πρότυπο τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως, για την πρόληψη ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας”, είπε ο καθηγητής Yftach Gepner και συν- συγγραφέας της μελέτης.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.