Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες εντόπισαν το μόριο-κλειδί κατά της παχυσαρκίας και της οστεοπόρωσης

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες εντόπισαν το μόριο-κλειδί κατά της παχυσαρκίας και της οστεοπόρωσης
spot_img

Εντοπίστηκε μόριο που θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία φαρμάκων που στοχεύουν στην θεραπεία της παχυσαρκίας και των ασθενειών των οστών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα μόριο που παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανιχνεύουν πότε πιέζονται ή έλκονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων για την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση και τις φλεγμονώδεις ασθένειες. 

Ερευνητές στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Victor Chang έριξαν επιτέλους φως στο πώς ένα μικρό μόριο ρυθμίζει τους αισθητήρες που πρωταγωνιστούν σε πολλές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα νευρικά κύτταρα είναι ενσωματωμένα στο δέρμα όταν μας αγγίζουν. 

Πιστεύουν ότι θα είναι πλέον δυνατό να σχεδιαστούν νέα θεραπευτικά μέσα που θα μπορούσαν να μειώσουν τη δραστηριότητα των αισθητήρων, γνωστά και ως κανάλια ιόντων PIEZO. Πρώτος στόχος των ερευνητών αποτελεί η εξεύρεση νέων θεραπειών για την παχυσαρκία και ασθένειες των οστών, όπως είναι η οστεοπόρωση. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Τσαρλς Κοξ λέει: «Αυτά τα μόρια είναι θεμελιώδη, γιατί παρέχουν συνεχώς πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπως το πού βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο, την αίσθηση της αφής, ακόμη και το αίσθημα του πόνου. Μιας και προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω, που εκφράζονται ευρέως σε όλο το σώμα, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών». 

Ο Δρ Κόξ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν κορυφαία κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία για να ανακαλύψουν πώς αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με τα κανάλια ιόντων PIEZO. Η θεωρία στην οποία κατέληξαν ήταν ότι πλέον η πρωτεΐνη μπορεί να τροποποιηθεί και να αναπτυχθεί σε θεραπευτικά που βασίζονται σε πεπτίδια. 

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα στα κανάλια που εμπλέκονται στη δύναμη των οστών μας – κάτι που όχι μόνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και σε όσους υποφέρουν ήδη. Αυτός ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Καθώς τρώμε φαγητό, το στομάχι μας τεντώνεται και ενεργοποιούνται μόρια, που λένε στον εγκέφαλο πότε το στομάχι είναι γεμάτο. Ενισχύοντας τη δραστηριότητα αυτών των μορίων, μπορεί να είμαστε σε θέση να προκαλέσουμε τον εγκέφαλο να σκεφτεί ότι ήταν γεμάτος πολύ νωρίτερα, μιμούμενοι τον κορεσμό», αναφέρει ο Κοξ.

Η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι το μόριο θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί για να στοχεύσει φλεγμονώδεις ασθένειες καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον. 

Αυτή η ανακάλυψη τεκμηριώνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα