Ποια τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ χρειάζονται προσοχή για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια τροφίμων των καταναλωτών. Ο λόγος για τους επιθεωρητές τροφίμων τους οποίους η mirror σε άρθρο της, τους χαρακτηρίζει «σιωπηλούς ήρωες» και όχι άδικα, αφού φροντίζουν για την ασφάλεια τροφίμων και κατ’ επέκταση για την υγεία των καταναλωτών.
Με τις γνώσεις, και την συνεχή εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται, είναι συνεπώς οι πλέον αρμόδιοι να μας υποδείξουν ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να αποφεύγουμε ή τουλάχιστον να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, όταν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ. Η Mirror παραθέτει τις ομάδες τροφίμων που πρέπει να προσέχουμε όταν πηγαίνουμε σε παντοπωλεία και σουπερμάρκετ.
Πρώτο στην «λίστα της προσοχής» είναι το μη παστεριωμένο (ωμό γάλα). Αν και στην Ελλάδα δεν πωλείται μη παστεριωμένο γάλα σε σουπερμάρκετ, εντούτοις η χώρα μας είναι πρώτη σε κρούσματα Βρουκέλλωσης από ωμό γάλα το οποίο περιέχει πληθώρα επιβλαβών βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εξακολουθούν να καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα από κτηνοτροφικές μονάδες και αγροκτήματα.
Άλλο τρόφιμο που χρειάζεται προσοχή είναι τα ωμά λαχανικά, που ναι μεν οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους καθώς έχουν πολλά οφέλη για τη υγεία, πλην όμως χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο πριν καταναλωθούν καθώς μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.
Οι ειδικοί επίσης συνιστούν την αποφυγή κομμένων φρούτων. Αυτό γιατί τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην φλούδα, μπορεί άνετα να μεταφερθούν στο εσωτερικό και κατ΄επέκταση να μολύνουν τον καταναλωτή. Για παράδειγμα τα πεπόνια συχνά κόβονται σε τέταρτα ή μισά στα καταστήματα, χωρίς πλύσιμο ή καθάρισμα, τυλίγονται σε πλαστική μεμβράνη και παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες ή και ημέρες. Σε μελέτη που ανέλυσε κομμένα πεπόνια που πωλούνται σε σουπερμάρκετ βρέθηκε Escherichia coli και Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα και σε επίπεδα πάνω από τα καθορισμένα όρια. Μάλιστα όλα τα παθογόνα μεταφέρθηκαν από τις μολυσμένες φλούδες στο εσωτερικό των πεπονιών.
Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους ειδικούς, αποτελούν τα σημεία μαγειρεμένου φαγητού. Εκεί όλα τα μαγειρεμένα γεύματα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία περίπου 60ο C για τα ζεστά ή κάτω από 5ο C για τα κρύα. Επομένως πρέπει να είστε σίγουροι για το πόση σημασία δίνει το σουπερμάρκετ στην ασφάλεια τροφίμων και για το εάν ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης καλό θα είναι να ελέγχετε τη συμπεριφορά του προσωπικού (γάντια, μάσκες κτλ) και εάν οι λαβίδες είναι καθαρές.