Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών θωρακίζει τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με νέα επιστημονική μετα-ανάλυση.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), έδειξε μια μετά- ανάλυση νέα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients στην Ενότητα Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Μελέτες έχουν δειξει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως. Μελέτες ακόμη έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και τη σχετική θνησιμότητα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μετα-αναλύσεων, για την κατανόηση των επιπτώσεων του τύπου ψαριού και των μεθόδων μαγειρέματος σε διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και για την ενημέρωση των τρεχουσών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών.
Στην παρούσα μετα-ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ψαριών στα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής νόσου. Μεταξύ των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, υγιείς ενήλικες αποτελούσαν τον πληθυσμό του δείγματος, η πρόσληψη ψαριών ήταν η έκθεση, οι εκτιμήσεις κινδύνου διαπιστώθηκαν για τη σύγκριση των επιπτώσεων της υψηλής έναντι της χαμηλής κατανάλωσης ψαριών και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και η σχετική θνησιμότητα ήταν το αποτέλεσμα. Συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα από 18 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Η υψηλή έναντι της χαμηλής κατανάλωσης ψαριών συνδέθηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (RR 0,9). Η ανάλυση μετα-παλίνδρομης έδειξε ότι 50 γραμμάρια ψαριών που καταναλώνονταν καθημερινά μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή και μη απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9% (RR, 0,9). Ομοίως, η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψαριού των 150 γραμμαρίων εβδομαδιαίως μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 8% (RR, 0,9) και η κατανάλωση μιας μερίδας ψαριού πλήρους μεγέθους καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 30%.
Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών ψαριών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12%, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία μειώνουν συσσώρευση αιμοπεταλίων και φλεγμονή. Σημαντικός αλλά ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αναφέρθηκε για την υψηλή πρόσληψη τηγανητού ψαριού, πιθανότατα λόγω της χρήσης φυτικών ελαίων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το φοινικέλαιο.
Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τους θανατηφόρους και μη θανατηφόρους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα οι συνιστώμενες δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 10% ενώ μια πλήρης μερίδα ψαριού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως και 30%.
Από την άλλη πλευρά η αυξημένη κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να οδηγήσει στη συσσώρευση ρύπων του νερού όπως ο υδράργυρος, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροπλαστικά που μπορεί να είναι τοξικά για το ανθρώπινο σώμα αναφέρει η μελέτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση, φαίνεται ότι οποιαδήποτε πρόσληψη τέτοιων ουσιών σε σχέση από την κατανάλωση ψαριών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Αναφορά περιοδικού:
- Ricci, Η.; Gaeta, Μ.; Franchi, C. Poli, Α.; Battino, Μ.; Dolci, Α.; Schmid, D.; Ricci, C. Fish Intake in Relation to Fatal and Non-Fatal Cardiovascular Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies, Nutrients 2023, 15, 4539, DOI: https://doi.org/10.3390/nu1524 , https://doi.org/10.3390/nu1524 ://www.mdpi.com/2072-6643/15/21/4539