Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

11 μικρά παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από κατανάλωση τυριού, στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων11 μικρά παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από κατανάλωση τυριού, στη Γαλλία
spot_img

Ο αριθμός των θυμάτων του μολυσμένου τυριού αυξάνεται.

 Ένα μωρό 18 μηνών και ένα κοριτσάκι 7 ετών εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Λυών στη Γαλλία με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) μετά την κατανάλωση τυριού μολυσμένου με E. coli. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων-ασθενών HUS από τα τυριά που έχουν ανακληθεί, είναι 11, πέντε από τα οποία πήγαιναν στον ίδιο παιδικό σταθμό. Οι καλλιέργειες κοπράνων αποκάλυψαν μόλυνση με E. coli (STEC) που παράγει τοξίνη Shiga. Από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια έχασε τη ζωή του και ο 8χρονος από τη Λαμία αλλά ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής αιτία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αρχές της Γαλλίας ανακάλεσαν πολλές μάρκες τυριών (morbier, raclette και tomme) που παρασκευάζονται από την εταιρεία Route des Terroirs μετά από κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) λόγω του εξαιρετικά παθογόνου βακτηρίου E.Coli.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF για το τυρί Molbier της γαλακτοβιομηχανίας Route des Terroirs, η οποία σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές προχώρησε στην απόσυρση και ανάκληση από τη γαλλική αγορά, πολλών παρτίδων τυριών (Morbier, Raclette, Tomme – με διαφορετικές μάρκες και παρουσιάσεις) που  παρασκευάστηκαν έως τις 11 Οκτωβρίου, 2023 και διανέμονται σε όλη την γαλλική επικράτεια καθώς και σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία και Ανδόρα. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σύμφωνα με το RASFF σοβαρός.

Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Σχεδόν 160 περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια E. coli, αναφέρονται κάθε χρόνο στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο