Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ROBS4CROPS: Ρομπότ για την προστασία των καλλιεργειών – Πιλοτικές δοκιμές και στην Ελλάδα

ΑρχικήΕπιστήμηROBS4CROPS: Ρομπότ για την προστασία των καλλιεργειών - Πιλοτικές δοκιμές και στην Ελλάδα
spot_img

Οι ερευνητές αποδεικνύουν πώς οι ρομποτικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης ποιότητας πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα ωφελούν το περιβάλλον και μειώνουν την έκθεση των γεωργών σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Δεν σκεφτόμαστε συχνά τον κόπο που χρειάζεται για να έχουμε τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι μας. Για τους αγρότες, η καλλιέργεια υγιών καλλιεργειών περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως το dusting και ο ψεκασμός, ενώ η καλλιέργεια αναπτύσσεται. Αυτές οι εργασίες δεν είναι μόνο επαναλαμβανόμενες, είναι επίσης δαπανηρές και χρονοβόρες.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα απαλλάσσοντας τους αγρότες από την ανθυγιεινή και δυσάρεστη εργασία. Έχοντας κατά νου αυτή τη λύση, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ROBS4CROPS εργάζεται για την επιτάχυνση της μεγάλης κλίμακας εφαρμογής της ρομποτικής και του αυτοματισμού στην ευρωπαϊκή γεωργία. Οι κύριοι στόχοι του έργου, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η λύση ROBS4CROPS αποτελείται από μια ρομποτική πλατφόρμα που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες με διαφορετικές εργασίες και μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε διαφορετικές ρυθμίσεις. Πιλοτικές δοκιμές διεξάγονται στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Δύο λύσεις στο τραπέζι

Το έργο θα παρέχει στους αγρότες δύο διαφορετικές λύσεις για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Στην πλήρως αυτοματοποιημένη λύση, το dusting και ο ψεκασμός πραγματοποιούνται αυτόνομα από ρομπότ. Στην μερικώς αυτοματοποιημένη επιλογή, τα τρακτέρ εξοπλίζονται εκ των υστέρων με ένα έξυπνο κουτί για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

«Και οι δύο πλατφόρμες θα συμπληρωθούν με μια σειρά έξυπνων εργαλείων για το ξεσκόνισμα και τον ψεκασμό», εξηγεί ο Žikić στο CORDIS. «Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες να απαλλαγούν από επαναλαμβανόμενες εργασίες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από οπωρώνες έως αμπελώνες».

Οι λύσεις ROBS4CROPS δοκιμάζονται σε διαφορετικούς τομείς. Στη Γαλλία, ο εταίρος του έργου ROBS4CROPS, το ρομπότ Ceol της Agreenculture αντικαθιστά το μηχανικό dusting στους αμπελώνες της κοιλάδας του Λίγηρα για να μειώσει το κόστος εργασίας και τον αριθμό των αδειών ζιζανίων και των χημικών χρήσεων ανά εποχή. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του μηχανικού ελέγχου των ζιζανίων στην παραγωγή λαχανικών.

Ο εποχιακός ψεκασμός επιτραπέζιων αμπελώνων σταφυλιών συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις – υψηλό αριθμό εφαρμογών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, υψηλό κόστος εργασίας και ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Στο ελληνικό πιλοτικό πρόγραμμα, αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας το ρομπότ Ceol, ένα μετασκευασμένο τρακτέρ και έναν ψεκαστήρα μοντέλου ASM από τον Ισπανό εταίρο του έργου Teyme. Τόσο ο ελκυστήρας μετασκευής όσο και το ρομπότ Ceol χρησιμοποιούνται στον ίδιο ψεκαστήρα. Αυτό θα βοηθήσει τους ερευνητές του ROBS4CROPS να συγκρίνουν τις δύο πλατφόρμες και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιδόσεις τους στις λοφώδεις ελληνικές πιλοτικές τοποθεσίες.

Αυτοματοποιώντας τον ψεκασμό οπωρώνων στην Καταλονία με τη βοήθεια ενός μετασκευασμένου τρακτέρ χρησιμοποιώντας το έξυπνο κουτί της Agreenculture και τον ψεκαστήρα μοντέλου EOLO της Teyme, το ROBS4CROPS στοχεύει στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και της εργασίας.

Στην Ολλανδία, το έργο έχει δημιουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αμειψισπορά πατάτας. Το ρομπότ Robotti του συνεργάτη του έργου AgroIntelli και ένα έξυπνο ζιζάνιο που βασίζεται σε κάμερα θα χρησιμοποιηθούν για να δοκιμάσουν διάφορες εργασίες εκεί, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης σποράς, του βοτάνου, της φθοράς και της συγκομιδής.

«Τα ρομπότ μπορούν να απαλλάξουν τους αγρότες από το βάρος των καθημερινών εργασιών μειώνοντάς τα. Το να έχεις ρομπότ στα χωράφια σημαίνει να έχεις λίγο χρόνο για να επικεντρωθείς σε πιο πολύτιμες εργασίες – όπως η ανάλυση παραγωγής», σχολιάζει ο Žikić.

Οι λύσεις ROBS4CROPS (Ρομπότ για την προστασία των καλλιεργειών) μπορούν επομένως να οδηγήσουν σε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και λιγότερη έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ΙΣΤΟΣΕΛΊΔΑ του έργου ROBS4CROPS

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο