Έλληνες ερασιτέχνες ψαράδες καταπάτησαν και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και διεθνείς συνθήκες για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Χρησιμοποιώντας «μυτοστίμπιδο» (ειδική πένσα ψαρέματος) δύο ερασιτέχνες ψαράδες αλίευσαν παράνομα 25 κιλά όστρακα του είδους πετροσωλήνα. Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Λάρυμνας στη θαλάσσια περιοχή «ΜΑΝΤΕΣΙΑ» Μαλεσίνας. Από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων εναντίον των δύο ερασιτεχνών ψαράδων ηλικίας 36 και 43 ετών, ενώ κατασχέθηκαν τα οστρακοειδή που είναι προστατευόμενο είδος, καθώς και τα καταδυτικά εργαλεία τους, αυτόνομες καταδυτικές συσκευές και μυτοτσίμπιδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα απειλή από τα τρόφιμα στην Ευρώπη: Σοβαρή νοσοκομειακή λοίμωξη “ξεφεύγει” στη διατροφική αλυσίδα
Οι πετροσωλήνες γνωστοί και ως «δόντια της θάλασσας» ή λιθοδόμοι (επιστημονική ονομασία Lithodomus lithofagus) είναι δίθυρο μαλάκιο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα μύδια. Η συλλογή και κατανάλωσή τους έχει απαγορευτεί καθώς ο πληθυσμός του έχει υποστεί δραματική μείωση, στη Μεσόγειο. Παρά την απαγόρευση αλίευσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, εξακολουθούν να πωλούνται σε ελληνικά εστιατόρια, τα οποία τους προμηθεύονται από ερασιτέχνες αλιείς. Πέρα από τα εστιατόρια αυτά, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλουν στο διαδίκτυο το μενού τους, που περιέχει -παράνομα- προστατευόμενα είδη μεταξύ των οποίων και πετροσωλήνες. Οι τιμές τους στην παράνομη αγορά μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλές, αντανακλώντας τη σπανιότητα και τον κίνδυνο που ενέχει η κατοχή και κατανάλωσή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για τις τιμές, καθώς η εμπορία τους είναι παράνομη και δεν καταγράφεται σε επίσημες αγορές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια κάπαρη είναι καλύτερη; Της Σίφνου της Τήνου ή της Σερίφου; Ευρήματα μελέτης του ΕΚΠΑ
Η αλιεία, η διακίνηση, η πώληση και η κατανάλωση πετροσωλήνων απαγορεύονται αυστηρά τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από: την Οδηγία για τους Οικότοπους, τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, τη Συνθήκη της Βέρνης και τη Σύμβαση CITES για το διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Η αλιεία πετροσωλήνα είναι καταστροφική για το θαλάσσιο οικοσύστημα και κυρίως στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. Επειδή ζει μέσα στους βράχους, ψαρεύεται από δύτες που καταστρέφουν τους βράχους. Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να φτάσει ο πετροσωλήνας σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση, απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια (καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του είδους ανέρχεται στα 0,2 εκατοστά ανά έτος), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποκατάσταση του πληθυσμού έπειτα από την εντατική αλίευση που υφίσταται. Εκτός από την εντατική αλιεία του, ο πετροσωλήνας είναι πλέον αντιμέτωπος και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελαιόλαδο: Δεύτερο “ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας – Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το καυτερό μπαχαρικό που «μειώνει» την όρεξη χωρίς δίαιτα και ενέσεις – Τι ανακάλυψαν ερευνητές