Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράνομο ψάρεμα: “Πίσω” στη θάλασσα της Χαλκίδας ολοθούρια αξίας €50.000

ΑρχικήΝέαΑλιείαΠαράνομο ψάρεμα: "Πίσω" στη θάλασσα της Χαλκίδας ολοθούρια αξίας €50.000
spot_img

Στα πράσα δύο ερασιτέχνες ψαράδες με 1.000 τεμάχια αγγουριών της θάλασσας.

Μετά την ποσότητα μαμούθ ολοθούριων που εντοπίστηκε από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα και η αξία των οποίων ήταν πάνω από €100.000 στις 11 Ιανουαρίου, τώρα νέο κρούσμα παράνομης αλίευσης αγγουριών της θάλασσας σημειώθηκε στη Χαλκίδα.

- Advertisement -

Προχθές το απόγευμα (29/1) σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Χαλκίδας στη θαλάσσια περιοχή Λουκισίων βορείου Ευβοϊκού κόλπου, εντοπίστηκε ένα ερασιτεχνικό σκάφος με δύο ημεδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν αλιεύσει χίλια (1000) τεμάχια του είδους ολοθούριο, το οποίο είναι απαγορευμένο στην ερασιτεχνική αλιεία. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ τα αλιεύματα κατασχέθηκαν και επιστράφηκαν στη θάλασσα. Η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ.

Η μεγαλύτερη ποσότητα παράνομων ψόλιαγκων, εντοπίστηκε το 2022 στη Κυλλήνη: 40 κουβάδες με 21.768 ολοθούρια συνολικού βάρους 761,84 κιλών, τα οποία στο σύνολο τους είχαν μικρότερες διαστάσεις από το επιτρεπόμενο των 180 γραμμαρίων ανά τεμάχιο, αξίας έως και 1 εκατ. ευρώ.

Στο εξωτερικό το ολοθούριο σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία ή απλά ψολιόγκο (ή ψολιάγκο) ή αγγούρι της θάλασσας για τους Έλληνες ψαράδες, είναι ένα γκουρμέ έδεσμα και είναι πολύ ακριβό και γι αυτό εξάγεται και από Έλληνες επιχειρηματίες σε ξένες χώρες. Η τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό. Ωστόσο στην Ελλάδα η συνηθισμένη του χρήση είναι ως εκλεκτό δόλωμα για τα παραγάδια, καθώς εκτός των άλλων έχει τη φυσική ιδιότητα να φωσφορίζει μέσα στο νερό αλλά πλέον αναδεικνύεται ως εκλεκτό έδεσμα και στη χώρα μας καθώς το προτείνουν στις συνταγές τους γνωστοί σεφ.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολυσακχαρίτες του θαλάσσιου αγγουριού (SCPs) έχουν δείξει σημαντικές δυνατότητες στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου , στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές τους για προαγωγή της υγείας και πρόληψη ασθενειών. Είναι εντυπωσιακό δε, και το εύρημα μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με το οποίο τα αγγούρια της θάλασσας μειώνουν τους όγκους καρκίνου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νήπια: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για την έκθεση τους σε BPA, PFAS και μόλυβδο μέσω των τροφίμων

Ευρήματα έρευνας μέσω ανάλυσης αίματος και ούρων, παιδιών ηλικίας από 1,5 έως 4 ετών

To Αφιέρωμα της EFSA στον «Κώστα» Κωνσταντίνο Κουτσουμανή

Αφιέρωμα στον «Κώστα» Κωνσταντίνο Κουτσουμανή από την EFSA

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουτσουμανής Καθηγητής του ΑΠΘ – Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 52 ετών, ο Έλληνας καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα