Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αγγούρια της θάλασσας μειώνουν τους όγκους καρκίνου – Συμπεράσματα πειραματικής μελέτης

ΑρχικήυγείαΤα αγγούρια της θάλασσας μειώνουν τους όγκους καρκίνου - Συμπεράσματα πειραματικής μελέτης
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι τα αγγούρια της θάλασσας (ολοθούριοι) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία καρκίνου.

Πριν από λίγες ημέρες οι Λιμενικές αρχές της Ηγουμενίτσας εντόπισαν ποσότητα μαμούθ αγγουριών της θάλασσας ή αλλιώς ολοθούριων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση παράνομης αλίευσης ολοθούριων τα οποία είναι πολύ ακριβά (η τιμή τους να από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό)  και γι αυτό εξάγεται και από Έλληνες επιχειρηματίες σε ξένες χώρες. 

- Advertisement -

Τα αγγούρια της θάλασσας δεν είναι μόνο εκλεκτό έδεσμα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα θαλασσινό προϊόν που προάγει την υγεία και ένα από τα ενεργά συστατικά του είναι οι πολυσακχαρίτες που περιέχει. Σύμφωνα με μελέτες, ρυθμίζουν ευεργετικά τη μικροχλωρίδα και ανακουφίζουν ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολυσακχαρίτες του θαλάσσιου αγγουριού (SCPs) έχουν δείξει σημαντικές δυνατότητες στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου , στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές τους για προαγωγή της υγείας και πρόληψη ασθενειών.

Αυτό απέδειξε και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις πιθανές συνεργιστικές επιδράσεις των πολυσακχαριτών θαλάσσιου αγγουριού (SCPs) στην ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου σε ποντίκια που φέρουν όγκο MC38. Το μοντέλο καρκίνου του παχέος εντέρου MC-38 ποντικού είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο για καρκίνο με υψηλή μεταλλακτική επιβάρυνση, το οποίο είναι ευαίσθητο για ανοσοθεραπεία σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν, οι παλυσακχαρότες που υπάρχουν στα αγγούρια της θάλασσας, επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και εάν αυτές οι μικροβιακές αλλαγές συμβάλλουν σε ενισχυμένες ανοσολογικές αποκρίσεις και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά της PD1 (πρωτεΐνη κυτταρικού θανάτου 1).

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι το αγγούρι της θάλασσας ενίσχυσε έντονα την αντικαρκινική δράση των φαρμάκων αντι-PD1 σε ποντίκια που φέρουν όγκο MC38.  Τα ποντίκια που έλαβαν μικροβίωμα από ποντίκια που έλαβαν SCP έδειξαν ενισχυμένη απόκριση στο anti-PD1, μαζί με ενισχυμένη ανοσία κατά του όγκου. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η SCP θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική στρατηγική σε συνδυασμό με θεραπεία κατά της PD1 για την επίτευξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων στους ασθενείς.

 Διευκρινίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των διατροφικών πολυσακχαριτών, της μικροχλωρίδας του εντέρου και της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά για τη βελτιστοποίηση των ανοσοθεραπευτικών αποτελεσμάτων στη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων διατροφικών στρατηγικών ή επικουρικών θεραπειών που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας, ωφελώντας ενδεχομένως ένα ευρύ φάσμα ασθενών με καρκίνο.

Ο περιορισμός αυτής της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι αν και ο ρόλος της μικροχλωρίδας στη μεσολάβηση της ευεργετικής επίδρασης των SCPs έχει αναλυθεί, ο τρόπος με τον οποίο τα SCP ρυθμίζουν αυτά τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μοριακές οδοί μέσω των οποίων αυτοί οι μεταβολίτες αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν έχουν διερευνηθεί. Αυτό είναι απαραίτητο για τη μελλοντική ανάπτυξη σχετικών προϊόντων. Επιπλέον, η αξιολόγηση της ασφάλειας και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εξακολουθούν να δικαιολογούνται πριν από την εφαρμογή των SCPs ως διατροφικού επικουρικού στην ανοσοθεραπεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο