Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζωύφια σε αλεύρι και ζυμαρικά: Το υλικό συσκευασίας που τα περιορίζει

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΖωύφια σε αλεύρι και ζυμαρικά: Το υλικό συσκευασίας που τα περιορίζει
spot_img

Πονοκέφαλος στην αλευροβιομηχανία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων είναι η ικανότητα του λασιοδέρματος, Lasioderma serricorne, να προσβάλλει συσκευασμένα τρόφιμα όπως αλεύρι σίτου, δημητριακά και ζυμαρικά.

Αν παρατηρήσετε μικρά καφέ ζωύφια στο αλεύρι, τα ζυμαρικά ή τα δημητριακά σας, αυτά ονομάζονται σκαθάρια. Είναι διαφορετικά μορφολογικά, πιο στρογγυλά, από την ψείρα των αλεύρων, Tribolium confusum. Τα σκαθάρια είναι καφέ και κινούνται. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα ζωύφια του αλευριού δεν εμφανίζονται ξαφνικά στο αλεύρι σας, το πιο πιθανό είναι να ήταν ήδη εκεί όταν το αγοράσατε ή πέρασαν από άλλο ομοειδές μολυσμένο προιόν που φιλοξενείτε στο ντουλάπι σας.

- Advertisement -

Το θηλυκό σκαθάρι γεννά αυγά στο σιτάρι και μπορεί να επιβιώσει από τη διαδικασία άλεσης, αλλά και της διαδικασίας απεντόμωσης που εφαρμόζουν οι αλευρόμυλοι. Τα αυγά θα εκκολαφθούν μόλις βρεθούν σε θερμές ή υγρές συνθήκες. Τα σκαθάρια των αλεύρων όταν εκκολαφτούν τρώνε το σιτάρι, ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σκαθάρια του αλεύρου είναι το λασιόδερμα (Lasioderma serricorne) γνωστό αλλιώς με την κοινή ονομασία σκαθάρι του καπνού (cigarette or tobacco beetle).

To λασιόδερμα, εκτός από την αμφίβολη τιμή να είναι το πιο επιζήμιο παράσιτο του αποθηκευμένου καπνού, το σκαθάρι του καπνού είναι ένα σημαντικό παράσιτο πολλών αποθηκευμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αλεύρων, ξηρών μιγμάτων, αποξηραμένων φρούτων όπως χουρμάδες και σταφίδες, δημητριακών, κακάο, κόκκων καφέ, βοτάνων, μπαχαρικών, ξηρών καρπών, ρυζιού, ξηρής τροφής για σκύλους και άλλων προϊόντων που φυλάσσονται σε ντουλάπια της κουζίνας, τροφοθήκες και σε άλλα σημεία αποθήκευσης των τροφίμων του σπιτιού.

Η ικανότητα του Lasioderma serricorne, να προσβάλλει συσκευασμένα τρόφιμα όπως αλεύρι σίτου, δημητριακά και ζυμαρικά, αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο στην αλευροβιομηχανία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα διερευνήθηκε στο εργαστήριο του School of Food Science and Technology, Henan University of Technology, China, σε θερμοκρασία 27 ± 2°C και 75% ± 5% σχετική υγρασία. Διερευνήθηκαν πέντε κοινά υλικά συσκευασίας για άλευρα σίτου, δηλαδή πλαστικές σακούλες κενού, χάρτινες σακούλες κραφτ, μη πλεγμένες υφασμάτινες σακούλες, σακούλες aluminum foil και πλεγμένες πλαστικές σακούλες. Στο πείραμα οι ερευνητές απελευθέρωσαν ενήλικα και αυγά του L. serricorne σε διάφορα συσκευασμένα αλεύρια σίτου ή σε μη συσκευασμένα αλεύρια σίτου και τα επίπεδα μόλυνσης (αριθμός ζωντανών ενηλίκων και προνυμφών) προσδιορίστηκαν μετά από 45 ημέρες.

Το συμπέρασμα της έρευνας καταλήγει πως ο βαθμός προσβολής διέφερε ανάλογα με τα υλικά συσκευασίας. Η υψηλότερη προσβολή παρατηρήθηκε σε ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου συσκευασμένο στις μη πλεγμένες υφασμάτινες σακούλες. Στο αλεύρι σίτου συσκευασμένο σε χάρτινες σακούλες κραφτ που εκτέθηκαν σε ενήλικα ή αυγά, δεν υπήρξε καμία προσβολή από έντομα ή η προσβολή από έντομα ήταν αμελητέα (μέσος πληθυσμός, <1,3). Με αλεύρι σίτου συσκευασμένο σε σακούλες από αλουμινόχαρτο και πλαστικές σακούλες κενού που εκτέθηκαν σε ενήλικες ή αυγά, δεν υπήρξε προσβολή από έντομα. Βλάβες στα υλικά συσκευασίας κατά μήκος των πτυχών ή των άκρων διαπιστώθηκαν σε μη πλεγμένες υφασμάτινες σακούλες σακούλες και πλεγμένες πλαστικές σακούλες. Επομένως, τόσο το αλουμινόχαρτο όσο και οι πλαστικές σακούλες και ακολούθως οι χαρτοσακούλες είχαν τη μεγαλύτερη αντοχή στην εισβολή του L. serricorne στις συσκευασίες ζυμαρικών και αλεύρων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο