Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τράτα βυθού: Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου υπόσχεται άμεση απαγόρευση της πρακτικής μόλις αναλάβει την εξουσία

ΑρχικήΝέαΑλιείαΤράτα βυθού: Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου υπόσχεται άμεση απαγόρευση της πρακτικής μόλις αναλάβει την εξουσία
spot_img

Το Εργατικό Κόμμα σκοπεύει να επικυρώσει την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Συνθήκης για τους Ωκεανούς και να απαγορεύσει την αλιεία με τράτα βυθού σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αναμένεται ευρέως να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την αλιεία βυθού σε όλες τις εθνικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβαρύνει τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου δύο χρόνια πριν από την ανανέωση της εμπορικής τους συμφωνίας.

Σε συζήτηση για την προστασία της φύσης στις 28 Ιουνίου, ο βουλευτής των Εργατικών Τόμπι Πέρκινς ανακοίνωσε ότι «θα σταματήσει την καταστροφική αλιεία με τράτα βυθού που καταστρέφει το ωκεάνιο οικοσύστημά μας».

Αυτό θα είναι “ένα από τα πρώτα μας μέτρα” είπε, αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν επίσης δεσμευτεί να απαγορεύσουν την αλιεία με τράτα βυθού σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Η τράτα βυθού είναι η πρακτική της σύρσης βαρέων αλιευτικών διχτυών στον πυθμένα των ωκεανών, μια μέθοδος που οι ΜΚΟ έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο καταστροφικές, με αποτέλεσμα την απώλεια οικοσυστημάτων, την απελευθέρωση του άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στον πυθμένα και υψηλά επίπεδα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και απορρίψεων.

Τον περασμένο Μάρτιο, η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την απαγόρευση αυτής της πρακτικής σε 13 από τις 178 λεγόμενες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, που καλύπτουν συνολικά 4.000 km2. Η απόφαση προκάλεσε πανικό στις ευρωπαϊκές χώρες που ψάρευαν στις περιοχές αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά την πρακτική αυτή έως το 2030 στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, αλλά μέχρι στιγμής μόνο η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν ανακοινώσει απαγόρευση για τον τερματισμό της αλιείας βυθού.

Συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι έτοιμο να αναλάβει τη βρετανική κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης του Λονδίνου από τους Συντηρητικούς, σκοπεύει επίσης να επικυρώσει την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Συνθήκης για τους Ωκεανούς που παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2023.

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην προστασία του 30% των ωκεανών έως το 2030, ιδίως στην ανοικτή θάλασσα -εκτός των εθνικών δικαιοδοσιών- με την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Αν και 89 χώρες την έχουν υπογράψει, μόνο επτά την έχουν επικυρώσει: η Δημοκρατία του Παλάου, η Χιλή, το Μπελίζ, οι Σεϋχέλλες, το Μονακό, ο Μαυρίκιος και η Γαλλία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης δώσει την έγκρισή της. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοίνωσε την απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού σε όλα τα εθνικά θαλάσσια πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές της.

Η χώρα μας δήλωσε ότι θα δαπανήσει 780 εκατ. ευρώ για την προστασία των “ποικίλων και μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων” της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στους συνέδρους στο συνέδριο “Ο Ωκεανός μας” στην Αθήνα: «Ιδρύσαμε δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας το ένα τρίτο των θαλάσσιων χωρικών μας υδάτων.»

«Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με τράτα βυθού στα εθνικά μας πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την επιβολή της απαγόρευσης.

Το προτεινόμενο θαλάσσιο εθνικό πάρκο του Ιονίου θα καλύπτει σχεδόν το 12% των ελληνικών χωρικών υδάτων, προστατεύοντας θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φάλαινες φυσητήρες, τα ριγωτά δελφίνια και την ευάλωτη μεσογειακή φώκια.

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο έχει προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας προειδοποίησε την Ελλάδα οτι η πρόταση στο Αιγαίο βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή και ότι η πρωτοβουλία έχει “πολιτικά κίνητρα”.

Οι οικολόγοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση και δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει ένα “ντόμινο” για να κάνουν το ίδιο και άλλες χώρες της ΕΕ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα