Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Ποια είναι η χειρότερη μάρκα σύμφωνα με το Tasting Table

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό: Ποια είναι η χειρότερη μάρκα σύμφωνα με το Tasting Table
spot_img

Πίνεις νερό βρύσης με γεύση πλαστικού και το πληρώνεις για premium επιλογή!

Το νερό είναι η πηγή της ζωής, αλλά μέχρι πού μπορεί να φθάσει η εκμετάλλευση αυτής της διαπίστωσης;

- Advertisement -

Σύμφωνα με μια μελέτη του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων NRDC, το 25% των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά αποτελούνται αποκλειστικά από νερό βρύσης, χωρίς επιπλέον στοιχεία, δηλαδή κάτι που οι πελάτες θα μπορούσαν να έχουν πιει και από τον νεροχύτη τους!

Το Tasting Table έβαλε στο μικροσκόπιο 29 δημοφιλείς μάρκες νερού. Και εντόπισε τη χειρότερη μάρκα! Πρόκειται για Pure Life της εταιρείας NESTLE το οποίο ενώ ήταν τεχνικά φιλτραρισμένο, ήταν σε κατάσταση νερού της βρύσης. Επιπλέον, το μπουκάλι έβγαζε έντονα γεύση πλαστικού, που σίγουρα δεν δίνει την αίσθηση ενός υγιεινού, δροσιστικού ποτού. 

“Σίγουρα δεν περιμένουμε απ’ όλα τα νερά να έχουν την ίδια γεύση”, λένε οι δοκιμαστές. “Αλλά ακόμη κι αν είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα έρημο νερό η συγκεκριμένη μάρκα νερού θα ήταν η τελευταία που θα επιθυμούσαμε”, συμπληρώνουν!

Τα νερά της Nestle μένουν μετεξεταστέα

Τα νερά της Nestle δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν και πολύ καλά στις δοκιμές γενικότερα. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα φυτοφάρμακα (Pan – το ευρωπαϊκό παράρτημα του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα φυτοφάρμακα, που δραστηριοποιείται σε 60 χώρες παγκοσμίως) εξέτασε 19 μεταλλικά νερά από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι πηγές θα πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή μόλυνσης και εντόπισε τριφθοροξικό οξύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε 7 δείγματα! Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το «γαλλικό» Vittel, η μάρκα με τις καλύτερες πωλήσεις του ομίλου Nestlé, με 0,4 μg/l. Το Vittel είναι μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας και όπως αναφέρουν ιστότοποι πώλησης του “αποτελεί από το 1854 πηγή ενυδάτωσης και αναζωογόνησης και αποτελεί την premium επιλογή για κάθε στιγμή…“.

Και ας μη ξεχνάμε ότι η μονάδα νερού της Nestle Waters αναγκάστηκε πριν από μερικούς μήνες να πληρώσει 2 εκατομμύρια ευρώ για την επίλυση ποινικών καταγγελιών στη Γαλλία, σχετικά με την απάτη στην εμφιάλωση του μεταλλικού νερού. Η εταιρεία σύναψε τη λεγόμενη δικαστική συμφωνία δημοσίου συμφέροντος (Convention Judiciaire d’Intérêt Public CJIP) με την εισαγγελία της πόλης Epinal.

Η Nestle παραδέχθηκε απαγορευμένες μεθόδους παραγωγής για το φυσικό μεταλλικό νερό.  Μετά από αυτό ακολούθησε ντόμινο αποκαλύψεων σύμφωνα με τις οποίες μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού και σύμφωνα με  τη Le monde, τα φημισμένα ως τα πιο αγνά και διεθνώς αναγνωρισμένα νερά Vittel, Contrex, Hépar, Perrier και St-Yorre δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ιδίως λόγω σποραδικής παρουσίας βακτηρίων ή χημικής μόλυνσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες.  Μετά από τις αποκαλύψεις ακολούθησε μήνυση  στις εταιρείες εμφιαλωμένων νερών που εμπλέκονται για εννέα αδικήματα απάτης στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Foodwatch  όπως και  ομαδική αγωγή  από Αμερικανούς καταναλωτές. 

Τελικά αξίζει να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό;

Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό. Αλλά για τους υπόλοιπους από εμάς, είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ευκολίας και η ακλόνητη πεποίθηση – υποβοηθούμενη και υποβοηθούμενη από το μάρκετινγκ του κλάδου – ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο και συχνά πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης. Όμως αυτο δεν ισχύει επιμένουν οι συγγραφείς από το Weill Cornell Medicine.

Αυτό συμβαίνει επειδή το εμφιαλωμένο νερό συχνά δεν υπόκειται στα ίδια αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας με το νερό της βρύσης και μπορεί να εγκυμονεί τον κίνδυνο έκπλυσης επιβλαβών χημικών ουσιών από τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για αυτό, ειδικά εάν είναι αποθηκευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και/ ή εκτίθενται στο φως του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες, που αποτελεί βασικό “φάουλ” ασφάλειας τροφίμων.

Εκτιμάται ότι μεταξύ 10% και 78% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού περιέχουν προσμείξεις, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών, που συχνά ταξινομούνται ως ορμονικοί (ενδοκρινικοί) διαταράκτες, και διάφορες άλλες ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις (που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά) και δισφαινόλη Α (BPA).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα