Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραπλανητικές ετικέτες: Οι 6 επισημάνσεις που πρέπει να ελέγξετε καλύτερα

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠαραπλανητικές ετικέτες: Οι 6 επισημάνσεις που πρέπει να ελέγξετε καλύτερα
spot_img

Διατροφολόγος επισημαίνει πως μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, κάποιες “υγιεινές επισημάνσεις” στις ετικέτες των τροφίμων.

    Αρκετές φορές οι ετικέτες συσκευασιών τροφίμων μπορεί να διαθέτουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την υγεία ή πληροφορίες που οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν ή να ερευνήσουν περαιτέρω. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλέον πλούσια σε τροφές χαμηλών λιπαρών αλλά και θερμίδων που προορίζονται για απώλεια βάρους ενώ στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για την υγεία είναι συγκεχυμένοι.

    Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής στο Prepped Pots που υποστηρίζεται από το MuscleFood.com έχουν αναλύσει ακριβώς πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και παραθέτουν οδηγίες γι’ αυτό ώστε να αποφύγετε την σύγχυση. Η Ashleigh Tosh, ειδικός σε θέματα διατροφής, δήλωσε: 

«Όταν κοιτάς τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων σήμερα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς πολλά ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν λίπη, άλατα, σάκχαρα. Οι κατασκευαστές μπορούν να είναι πολύ έξυπνοι με τη διατύπωσή τους, η οποία δεν δείχνει πάντα την πλήρη εικόνα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν το γεγονός ότι όταν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι χωρίς λιπαρά, αυτό οφείλεται στο ότι το λίπος συνήθως αντικαθίσταται με κάτι σαν αλάτι για να βοηθήσει στη γεύση. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είναι τεχνικά απαλλαγμένο από λίπος, μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Η ζάχαρη είναι άλλο ένα δύσκολο, καθώς οι μάρκες την αναφέρουν με διαφορετικούς τρόπους, αποκαλώντας την μέλι, σιρόπι ή ακόμα και γλυκόζη. Αυτό μπορεί να κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένα προϊόν μπορεί να μην έχει πρόσθετα σάκχαρα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι, αν είναι στη λίστα συστατικών, προστίθεται τεχνητά παρόλο που ακούγεται φυσικό. Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις ετικέτες των τροφίμων, τόσο καλύτερες επιλογές θα μπορούν να κάνουν όταν επιλέγουν προϊόντα που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής τους».

Αυτές τις ενδείξεις πρέπει να προσέξετε σύμφωνα με τους ειδικούς:

Χαμηλές θερμίδες

Όταν μια επωνυμία φτιάχνει ένα προϊόν με λίγες θερμίδες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πραγματικά λίγες θερμίδες. Απλώς έχει λιγότερες θερμίδες από το πρωτότυπο. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν χαμηλών θερμίδων από μια μάρκα θα μπορούσε να περιέχει την ίδια ποσότητα θερμίδων με το αρχικό προϊόν μιας άλλης μάρκας.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται στα τρόφιμα για να τα συντηρήσει ή για να τα βοηθήσει να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να μεταμφιεστεί ως άλλα ονόματα σε μια ετικέτα τροφίμων, όπως μέλι, σιρόπι και γλυκόζη. Εάν κάποιο από αυτά αναγράφεται στη λίστα συστατικών, τότε έχει προστεθεί ζάχαρη ακόμα κι αν επισημαίνεται ως φυσικό.

Ολικής αλέσεως

Εάν η συσκευασία ενός προϊόντος ισχυρίζεται ότι είναι φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως, τότε αξίζει να ελέγξετε τη λίστα συστατικών για να δείτε πόσο πραγματικά περιέχει. Εάν δεν περιλαμβάνεται στα τρία πρώτα συστατικά, η επίδρασή του είναι ανύπαρκτη.

Το αλάτι μπορεί να αναφέρεται ως νάτριο

Το αλάτι είναι ένα άλλο συστατικό που μπορεί να αναφερθεί ως κάτι άλλο. Ορισμένες ετικέτες συστατικών θα αναφέρουν το αλάτι ως νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αλάτι στο φαγητό.

Προσέξτε για ισχυρισμούς χωρίς λιπαρά

Προσοχή στα προϊόντα χωρίς λιπαρά γιατί μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο ακούγονται. Όταν τα προϊόντα ισχυρίζονται ότι είναι χωρίς λιπαρά, συνήθως πρέπει να αντικαταστήσουν το λίπος με ένα άλλο συστατικό για να βοηθήσουν στη γεύση και αυτό το συστατικό τείνει να είναι το αλάτι. Εξαιτίας αυτού, οι επιλογές χωρίς λιπαρά μπορεί να μην είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή.

Εξετάστε τα φυσικά σάκχαρα

Εάν διαπιστώσετε ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα στην ετικέτα των τροφίμων είναι υψηλή, έχετε υπόψη σας ότι μερικά από αυτά μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα. Τα φυσικά σάκχαρα μπορεί να υπάχρουν σε υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, αλλά θα έχουν και άλλα οφέλη, όπως μια καλή ποσότητα φυτικών ινών. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών για να δείτε εάν η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα.

https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/health-fitness/nutritionist-shares-six-things-food-30501306

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο