Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ελληνικής σαλάτας λόγω λάθους στη συσκευασία – Ποιοι κινδυνεύουν

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΑνάκληση ελληνικής σαλάτας λόγω λάθους στη συσκευασία - Ποιοι κινδυνεύουν
spot_img

Τι μπορεί να κάνει ένα λάθος στην διαδικασία παρασκευής και συσκευασίας των τροφίμων

Ένα λάθος στη συσκευασία ανάγκασε την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας να ανακαλέσει λαχανοσαλάτα που στην ετικέτα η παρασκευάστρια εταιρεία SuperValu Signature Tastes έβαλε την ετικέτα μια άλλης σαλάτας με την ονομασία Greek Feta & Pasta Salad.

- Advertisement -

Δεν είναι και τόσο τραγικό θα μπορούσε να πει κάποιος… Κι όμως η ετικέτα που αναφερόταν στην Ελληνική σαλάτα με φέτα και ζυμαρικά δεν έφερε τα αλλεργιογόνα της μουστάρδας και του αυγού στη λίστα των συστατικών. Η παράληψη αυτή, που δεν είναι δεδομένο ότι θα την καταλάβει κάποιος εφόσον τα εν λόγω συστατικά κρύβονται στην σάλτσα της λαχανοσαλάτας, θα μπορούσε να είναι μοιραία για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο αυγό και/ή τη μουστάρδα.

Λέει ελληνική σαλάτα με φέτα και ζυμαρικά αλλά περιέχει λαχανοσαλάτα με σως αυγού και μουστάρδας!

Συνεχή σφάλματα στις συσκευασίες τροφίμων

Τα λάθη στη συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση του, μόλυνση, πιθανές ασθένειες των καταναλωτών, ακόμη και σε θανάτους, εάν το λάθος σχετίζεται με πληροφορίες για αλλεργιογόνα. Πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε, τα λάθη αυτά οφείλονται κυρίως στην μορφή της συσκευασίας, στις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και στο ανθρώπινο λάθος.

Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα έχουν παρόμοιο σχεδιασμό συσκευασίας και είναι πιο επιρρεπή σε σφάλματα ελέγχου. Ο επιθεωρητής μπορεί να μην παρατηρήσει τη διαφορά μεταξύ των κουτιών, λόγω των ομοιοτήτων, και να προχωρήσει με τη διαδικασία συσκευασίας.

Στη βιομηχανία τροφίμων, οι αλλαγές είναι αρκετά συχνές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει γρήγορη προσαρμογή και άμεση ανταπόκριση σε αυτές τις αλλαγές, ενώ τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει την τελευταία στιγμή. Ζητήματα επισήμανσης (πληροφορίες της τελευταίας στιγμής που είναι πολύ σημαντικές και δεν έχουν προστεθεί στη συσκευασία), σφάλμα γραμμωτού κώδικα και λανθασμένη συσκευασία του προϊόντος είναι μερικά από τα κυριότερα σφάλματα που συμβαίνουν.

Τέλος, ένα άλλο εξαιρετικά συχνό πρόβλημα είναι κατά την εκτύπωση της συσκευασίας. Τα λάθη πληκτρολόγησης, για παράδειγμα, είναι πολύ επαναλαμβανόμενα και μόλις κυκλοφορήσει μια λανθασμένη λέξη σε μια συσκευασία, είναι δύσκολο ν’ ανακληθεί, καθώς κάτι τέτοιο αποδεικνύεται πολύ δαπανηρό.

Γιατί δεν πρέπει να κάνουν λάθος οι εταιρείες κυρίως όσον αφορά τα αλλεργιογόνα

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει ένα αλλεργιογόνο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα τροφής που προκαλεί αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, κνίδωση ή πρησμένους αεραγωγούς. Σε μερικούς ανθρώπους, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.

Το ότι οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ακριβείς και ειλικρινείς για να βοηθήσουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να παραμείνουν ασφαλή είναι δεδομένο.

  • Εάν παρουσιάσατε αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν που θεωρούσατε ασφαλές:

Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε τις οδηγίες που έχετε από τον γιατρό σας για τις τροφικές αλλεργίες και την αναφυλαξία, λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Όταν αντιμετωπιστεί η αντίδραση και είστε καλά, κάνε τε τα ακόλουθα:

Μην πετάξετε το προϊόν, τη συσκευασία του ή οποιοδήποτε παρόμοιο προϊόν έχετε αγοράσει την ίδια στιγμή. Αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για μια έρευνα. Βάλτε το μη φαγωμένο μέρος σε κατάλληλο δοχείο και καταψύξτε το, εκτός αν πρόκειται για τρόφιμο που διατηρείται στο ράφι.
Καλέστε τον παρασκευαστή και αναφέρετε την κατάσταση. Πιθανότατα θα σας ζητήσουν τον αριθμό UPC και την τοποθεσία από όπου αγοράσατε το προϊόν. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να τους ταχυδρομήσετε το προϊόν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Καταγγείλτε το περιστατικό
Εάν ο κατασκευαστής δεν απαντήσει στην καταγγελία σας, μπορείτε να ζητήσετε ανεξάρτητο έλεγχο.

  • Εάν η ετικέτα έχει αλλάξει σε ένα προϊόν

Παράδειγμα: Αγοράζετε συχνά ένα προϊόν που δεν έχει προληπτική επισήμανση. Στη συνέχεια παρατηρείτε ότι υπάρχει μια νέα προειδοποίηση που αναφέρει «Μπορεί να περιέχει γάλα». Ή παρατηρείτε ότι ένα προϊόν που κάποτε είχε μια προληπτική επισήμανση δεν την έχει πλέον.

Εάν στην νέα προληπτική επισήμανση αναγράφεται το αλλεργιογόνο σας, μην φάτε το τρόφιμο.
Εάν δεν υπάρχει δήλωση προφύλαξης, μην υποθέσετε ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε. Ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον παραγωγό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα