Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανεξήγητη ανοχή: Γιατί ο ΕΦΕΤ επιτρέπει την πώληση βρασμένων κόκκινων αυγών εκτός ψυγείου στα ελληνικά σουπερμάρκετ;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνεξήγητη ανοχή: Γιατί ο ΕΦΕΤ επιτρέπει την πώληση βρασμένων κόκκινων αυγών εκτός ψυγείου στα ελληνικά σουπερμάρκετ;
spot_img

Αυγά εκτός ψυγείου στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ – Ποιος ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας τροφίμων αν όχι ο ΕΦΕΤ;

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη είναι παραδοσιακά η ημέρα που βάφουμε τα πασχαλινά αυγά. Ωστόσο λόγω έλλειψης χρόνου πολλοί τα αγοράζουν έτοιμα βαμμένα από τα σουπερμάρκετ που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα ράφια πολλών καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστά παράβαση των κανόνων ασφαλείας τροφίμων για τις περιπτώσεις που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ειδική προστατευτική επικάλυψη, όπως για παράδειγμα σέλακ (Ε109).

- Advertisement -

Η πρακτική αυτή που εφαρμόζεται επι σειρά ετών, έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις όλων των Αρχών ασφαλείας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΕΤ ο οποίος τόνισε και στις φετινές οδηγίες προστασίας των καταναλωτών για το Πάσχα: «Φυλάμε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε το αργότερο εντός μιας εβδομάδας…. Ο κατάλληλος χειρισμός των αυγών μας προστατεύει από την μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα».

Και το USDA των ΗΠΑ τονίζει πως «Τα σκληρά μαγειρεμένα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο έως και επτά ημέρες, είτε με το τσόφλι τους είτε ξεφλουδισμένα. Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα και μην αφήνετε τα ψυγμένα αυγά έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες». Ειδικοί στον τομέα των τροφίμων έχουν προτείνει μάλιστα για όσους θέλουν αν στολίσουν το σπίτι τους με βαμμένα αυγά, να κάνουν μία παρτίδα μόνο για στόλισμα, η οποία όμως δεν θα καταναλωθεί και θα απορριφθεί. Ο λόγος είναι πως τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Γιατί λοιπόν ο ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων επιτρέπει εδώ και χρόνια σε μεγάλες και μικρές αλυσίδες σουπερμάρκετ, παντοπωλείων, μανάβικών, φούρνων, κλπ να διατηρούν βρασμένα βαμμένα αυγά εκτός ψυγείου επί ώρες και ημέρες; Υπάρχει τεκμηρίωση για την εφαρμογή ειδικών βερνικιών μετά την βαφή; Υπάρχει επιβεβαίωση του χρόνου ζωής των βρασμένων βαμμένων αυγών εκτός ψυγείου; Έχει γίνει ποτέ σχετικός μικροβιολογικός έλεγχος; Αναζητούνται απαντήσεις από τον ΕΦΕΤ, τον αρμόδιο φορέα προστασίας του καταναλωτή από μη ασφαλή τρόφιμα, ο οποίος περιορίζεται σε συστάσεις και συμβουλές που ούτε ο ίδιος εφαρμόζει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα