Αυγά εκτός ψυγείου στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ – Ποιος ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας τροφίμων αν όχι ο ΕΦΕΤ;
Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη είναι παραδοσιακά η ημέρα που βάφουμε τα πασχαλινά αυγά. Ωστόσο λόγω έλλειψης χρόνου πολλοί τα αγοράζουν έτοιμα βαμμένα από τα σουπερμάρκετ που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα ράφια πολλών καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστά παράβαση των κανόνων ασφαλείας τροφίμων για τις περιπτώσεις που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ειδική προστατευτική επικάλυψη, όπως για παράδειγμα σέλακ (Ε109).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι πατάτες με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τι αποκάλυψαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι
Η πρακτική αυτή που εφαρμόζεται επι σειρά ετών, έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις όλων των Αρχών ασφαλείας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΕΤ ο οποίος τόνισε και στις φετινές οδηγίες προστασίας των καταναλωτών για το Πάσχα: «Φυλάμε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε το αργότερο εντός μιας εβδομάδας…. Ο κατάλληλος χειρισμός των αυγών μας προστατεύει από την μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Ανακαλούνται 429.200 power banks για κινητά – Έχουν προκαλέσει 6 εγκαύματα – Δείτε φωτογραφίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου
Και το USDA των ΗΠΑ τονίζει πως «Τα σκληρά μαγειρεμένα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο έως και επτά ημέρες, είτε με το τσόφλι τους είτε ξεφλουδισμένα. Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα και μην αφήνετε τα ψυγμένα αυγά έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες». Ειδικοί στον τομέα των τροφίμων έχουν προτείνει μάλιστα για όσους θέλουν αν στολίσουν το σπίτι τους με βαμμένα αυγά, να κάνουν μία παρτίδα μόνο για στόλισμα, η οποία όμως δεν θα καταναλωθεί και θα απορριφθεί. Ο λόγος είναι πως τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία σε Πετρούπολη και Ν. Ηράκλειο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 20 χιλιάδες δημοφιλή γυναικεία παπούτσια – Καταγγελίες για 15 τραυματισμούς
Γιατί λοιπόν ο ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων επιτρέπει εδώ και χρόνια σε μεγάλες και μικρές αλυσίδες σουπερμάρκετ, παντοπωλείων, μανάβικών, φούρνων, κλπ να διατηρούν βρασμένα βαμμένα αυγά εκτός ψυγείου επί ώρες και ημέρες; Υπάρχει τεκμηρίωση για την εφαρμογή ειδικών βερνικιών μετά την βαφή; Υπάρχει επιβεβαίωση του χρόνου ζωής των βρασμένων βαμμένων αυγών εκτός ψυγείου; Έχει γίνει ποτέ σχετικός μικροβιολογικός έλεγχος; Αναζητούνται απαντήσεις από τον ΕΦΕΤ, τον αρμόδιο φορέα προστασίας του καταναλωτή από μη ασφαλή τρόφιμα, ο οποίος περιορίζεται σε συστάσεις και συμβουλές που ούτε ο ίδιος εφαρμόζει.