Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις που σχετίζονται με το φαγητό ή το νερό επηρεάζουν το 30%- 70% όλων των ταξιδιωτών.
Της Δέσποινας Χάρου
Ίσως η σημαντικότερη εμπειρία σε ένα ταξίδι, που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με την κουλτούρα καινούριων λαών, είναι το φαγητό. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε νέες γευστικές εμπειρίες ωστόσο σε ορισμένες χώρες, το φαγητό μπορεί να γίνει μέσο για δυσάρεστες καταστάσεις. Κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως οι περισσότερες χώρες της Ασίας (εκτός της Ιαπωνίας), η Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Κεντρική και Νότια Αμερική και το Μεξικό, ο κίνδυνος τροφιμογενών δηλητηριάσεων είναι αυξημένος. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί παντού.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 του BMJ Clinical Evidence, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις που σχετίζονται με το φαγητό ή το νερό επηρεάζουν το 30%- 70% όλων των ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τα ταξίδια τους. Κάθε χρόνο, ένας στους έξι Αμερικανούς και σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρουν από τέτοιες ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια (E. coli, σαλμονέλα, λιστέρια), ιούς (νοροϊός, ηπατίτιδα Α) ή παράσιτα (γιαρδιάση, στρογγυλά σκουλήκια, ταινία).
Πριν την αναχώρηση ενημερωθείτε για τους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας στη χώρα ή τις χώρες που θα επισκεφθείτε, για τον εξατομικευμένο κίνδυνο που έχετε να ασθενήσετε και για τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών. Εξασφαλίστε τα στοιχεία επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας/ Προξενείου, καθώς και των νοσοκομείων/κλινικών στη χώρα προορισμού.
Στην Ελλάδα υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής παρέχονται από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και από τα Τακτικά Ιατρεία Λοιμώξεων Δημόσιων Νοσοκομείων. Επίσης, οδηγίες δίνονται μέσω τηλεφώνου από το Τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ.
Αναζητήστε Υπηρεσία Ταξιδιωτικής Ιατρικής 4 – 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Αν το ταξίδι σας έχει διάρκεια περισσότερο από τρεις μήνες, η ενημέρωση προτείνεται να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την αναχώρηση.
Εκτός από ορισμένα τρόφιμα που είναι επικίνδυνα όπως τα ωμά ή κακοψημένα κρέατα και θαλασσινά, το γάλα, ακόμη και κάποια φρούτα ή λαχανικά, το νερό είναι ένας ακόμη παράγοντας δηλητηριάσεων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερες από 180 χώρες (όπως οι Μαλδίβες, το Μεξικό και οι Μπαχάμες), έχουν νερό βρύσης που δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό σημαίνει πως ούτε το πλύσιμο των λαχανικών αλλά ούτε και το βούρτσισμα των δοντιών με το συγκεκριμένο νερό, είναι ασφαλές. “Το παράσιτο Giardia είναι αρκετά κοινό στο μολυσμένο νερό”, λέει η Cindy Chung, γιατρός στο Kaiser San Rafael Pediatrics στην Καλιφόρνια. “Όταν ένα παιδί μπαίνει στο γραφείο μου με ξαφνική διάρροια, ρωτάω: “Έχετε κάνει κάμπινγκ; Πήγες στην παραλία; Έχετε ταξιδέψει;”
Αν και δεν υπάρχει γρήγορη λύση για ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα, οι ειδικοί συνιστούν άφθονα υγρά για την αποφυγή αφυδάτωσης και παυσίπονα χωρίς συνταγή (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη) για τις κράμπες στο στομάχι. Η λοπεραμίδη και το υποσαλικυλικό βισμούθιο, βοηθούν στα συμπτώματα ναυτίας εφόσον επιβιβαστείτε σε ένα μέσο και δεν υπάρχει πρόσβαση σε τουαλέτα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ο Chung συνιστά ροφήματα με ηλεκτρολύτες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. “Η υπερβολική ζάχαρη σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα όταν έχεις εμετό και διάρροια”, λέει.
Για το “Φαρμακείο του ταξιδιώτη” και άλλες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.
Για σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά για παιδιά ή ηλικιωμένους, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από έναν γιατρό να συνταγογραφήσει φάρμακο που επιβραδύνει τον εμετό, ώστε να μπορείτε να πίνετε περισσότερα υγρά, λένε οι ειδικοί στο NationalGeographic. Ωστόσο, ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρίες επιδέχονται επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού σε περίπτωση δηλητηριάσεων.
Σε κάθε περίπτωση πριν από ένα ταξίδι, ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό προληπτικά. “Μπορεί να σας δώσουμε ένα τριήμερο θεραπείας με αζιθρομυκίνη επειδή, με τα ταξίδια, ένα από τα πιο κοινά βακτήρια είναι το E. coli”, λέει ο Chung. “Αλλά λέμε στους ασθενείς να μην το χρησιμοποιούν εκτός εάν τα κόπρανα τους έχουν αίμα”. Ένας γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα εμβόλιο ηπατίτιδας Α για να αποτρέψει την ασθένεια από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Για να αποτρέψουν τη διάρροια, οι ειδικοί στο Mount Sin συνιστούμε να κάνετε προληπτική θεραπεία, τέσσερις φορές την ημέρα, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
“Γενικά, το E. coli είναι η πιο κοινή αιτία για τη διάρροια των ταξιδιωτών και τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί η δράση των βακτηρίων και να αναπτύξετε συμπτώματα”, λέει ο Michael Bolaris, πρόεδρος παιδιατρικής και επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο Rancho Los. Επίσης ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του νοροϊού, ο οποίος μολύνει 700 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Όπως και να έχει, πριν από οποιοδήποτε ταξίδι, διαβάστε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χώρα προορισμού σας για να κατανοήσετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνετε.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τους πολίτες των 27 κρατών/μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους πολίτες από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό.
Η κάρτα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα της χώρας που επισκέπτεστε με αυτή των μόνιμων πολιτών (Η κάρτα δεν καλύπτει παροχές υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα).
Πηγές:
https://www.nationalgeographic.com/travel/article/food-poisoning-travel-diarrahea-e-coli-cures
https://www.globalsupport.harvard.edu/travel/advice/food-drink-safety-while-abroad