Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά - Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
spot_img

Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες των τροφίμων πιστεύεται ότι προκαλούν ΔΕΠΥ, αυτισμό, καρκίνο, ημικρανίες και γαστρεντερικά προβλήματα 

Τα τεχνητά χρώματα τροφίμων είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενώ συχνά ακούμε για νοθεία σε κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και διάφορα άλλα τρόφιμα, ένα πρόσφατο viral βίντεο που κάνει τον γύρο των social media αποκαλύπτει ότι και ο τραγανός πράσινος αρακάς μπορεί είναι προϊόν νοθείας με τεχνητό χρώμα τροφίμων!

- Advertisement -

Ένα viral βίντεο από τον χρήστη του Instagram handle _heresmyfood αποκάλυψε τη διαδικασία χρωματισμού κίτρινων μπιζελιών με πράσινο χρώμα ώστε το τελικό προϊόν να μπαίνει σε Cocktail ξηρών καρπών και να καταναλώνεται κυρίως ως σνακ με ποτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

This Salted 'Green' Matar Making Process will Make you Doubt Your Snacking Choices

Σύμφωνα με το βίντεο, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται τεχνητά χρώματα στα κίτρινα μπιζέλια. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουν στον ήλιο για να δέσει καλά το χρώμα, δίνοντάς του μια σταθερή ομοιόμορφη εμφάνιση. Τα χρωματιστά μπιζέλια στη συνέχεια τηγανίζονται για 10 λεπτά σε καυτό λάδι. Μετά από αυτό, χρησιμοποιούν μια μηχανή για να αφαιρέσουν το επιπλέον λάδι, τα ανακατεύουν με το αλάτι και τα συσκευάζουν. Όλα αυτά με γυμνά χέρια και σε σκεύη που κάθε άλλο τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας!

Πώς να ελέγξετε τη νοθεία του αρακά στο σπίτι

Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες των τροφίμων πιστεύεται ότι προκαλούν διάφορες καταστάσεις όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αυτισμό, καρκίνο, ημικρανίες και γαστρεντερικά προβλήματα. 

Δείτε με πιο κόλπο θα ελέγξετε πιθανή νοθεία στον αρακά για να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας από τις δυσάρεστες παρενέργειες.

1. Βάλτε μερικά πράσινα μπιζέλια σε ένα διαφανές ποτήρι.

2. Προσθέστε νερό, ανακατέψτε καλά και περιμένετε μισή ώρα

3. Ο ανόθευτος αρακάς δεν αφήνει χρώμα, ενώ ο νοθευμένος αρακάς με τεχνητό χρώμα θα πρασινίσει το νερό.

Συνήθεις τεχνητές πράσινες βαφές τροφίμων που χρησιμοποιούνται

Οι χημικές ονομασίες ορισμένων τεχνητών πράσινων χρωστικών τροφίμων περιλαμβάνουν:

E141 Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκό που βγάζει πράσινο χρώμα, συνθετικό – ΥΠΟΠΤΟ

E142 Πράσινο SΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

Fast Green FCF – Μια τιρκουάζ βαφή τριαρυλμεθανίου γνωστή και ως Food green 3, FD&C Green No. 3, Green 1724, Solid Green FCF και CI 42053. Χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία τροφίμων και έχει αριθμό E143

Πράσινο 3 – Μια συνθετική χρωστική ουσία που μερικές φορές αναφέρεται ως χρώμα τριφαινυλομεθανίου.

Το Fast Green FCF, γνωστό και ως Food Green 3 και Green 1724 ανήκει στην κατηγορία των τριαρυλομεθανικών βαφών. Ως πρόσθετο χρωστικών τροφίμων, χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής πρωινά δημητριακά, αρτοσκευάσματα όπως κέικ και cupcakes,μείγματα ποτών και παγωμένες λιχουδιές. Είναι εγκεκριμένη βαφή τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αριθμός E143), στις ΗΠΑ (FD&C Green No. 3) και στην Ινδία.

Αν και η μέτρια χρήση τέτοιων χρωμάτων δεν είναι βλαβερή, η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες παρενέργειες:

Αλλεργικές αντιδράσεις: Λέγεται ότι οδηγεί σε δερματικά εξανθήματα, κνησμό ή κνίδωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα και μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει το άσθμα.

Πεπτικά προβλήματα: Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι, ναυτία ή διάρροια σε μερικούς ανθρώπους και έχει την πιθανή διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου με την υπερβολική κατανάλωση.

Υπερκινητικότητα και Συμπεριφορικές Επιδράσεις: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του Fast Green FCF, μπορεί να συμβάλλουν στην υπερκινητικότητα σε παιδιά, ειδικά σε εκείνα με ΔΕΠΥ.

Πιθανή καρκινογένεση και τοξικότητα: Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, λέγεται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα, αλλά δεν έχουν βρεθεί οριστικά στοιχεία που να τη συνδέουν με καρκίνο στους ανθρώπους. Λέγεται επίσης ότι η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το συκώτι και τα νεφρά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα