Συναγερμός στις Αρχές για την ενημέρωση των καταναλωτών
Νοθεία στο σκόρδο; Ε, ναι! Έγινε κι αυτό! Στην Ινδία που η ζήτηση για σκόρδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω κουζίνας, κάποιοι σκέφτηκαν να διοχετεύσουν ψεύτικα σκόρδα, φτιαγμένα από τσιμέντο και εσάνς σκόρδου στην αγορά της Μαχαράστρα, μιας πόλης στα δυτικά της χώρας!
Έτσι αντί να ωφεληθούν από τις ιδιότητες της ρίζας, οι καταναλωτές έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού η δουλειά που είχαν κάνει οι απατεώνες ήταν τόσο καλή που πολύ δύσκολα μπορούσαν να καταλάβουν τη νοθεία εξ αρχής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από το τυρί του Σκλαβενίτη – Το χρονικό της ανάκλησης που προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για χάπια αδυνατίσματος με επικίνδυνη ουσία – Προκαλούν οξεία ηπατίτιδα ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζυμαρικά από μεγάλο σούπερ μάρκετ γεμάτα μαμούνια (φωτο)
Στις Αρχές σήμανε συναγερμός καθώς η κατανάλωση του ψεύτικου σκόρδου με το τσιμέντο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Επίσης, το τσιμέντο περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το οξείδιο του ασβεστίου, που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση και βλάβη των εσωτερικών οργάνων. Ακόμη και η εισπνοή σκόνης τσιμέντου από μολυσμένο σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, βήχα και ερεθισμό των πνευμόνων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούναι 71.000 συσκευασίες Χούμους λόγω πλαστικών θραυσμάτων – Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού
Μάλιστα ανακοινώθηκαν συμβουλές προς τους καταναλωτές προκειμένουν να ελέγχουν την καθαρότητα του σκόρδου πριν το αγοράσουν.
Σύμφωνα με τις Αρχές, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγχουν το χρώμα. Αν το σκόρδο είναι λευκό χωρίς κηλίδες, υπάρχουν πιθανότητες το σκόρδο να είναι ψεύτικο και γυαλισμένο. Επίσης να το ελέγξουν με την υφή: Το πραγματικό σκόρδο έχει ακανόνιστο σχήμα και υφή, ενώ τα ψεύτικα είναι πολύ λεία και σε αψεγάδιαστο σχήμα. Τα ψεύτικα σκόρδα είναι πιο χοντρά και δύσκολα αφαιρείται το δέρμα τους και επιπλέουν στο νερό όταν μπαίνουν στην κατσαρόλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο γιος του αδικοχαμένου στη Σύμη, Μάικλ Μόσλεϊ, δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο για να βοηθήσει ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς
Το ψεύτικο σκόρδο είτε δεν έχει άρωμα, είτε μπορεί να έχει αδύναμη ή χημική οσμή, υποδηλώνοντας τεχνητά πρόσθετα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Συγχαρητήρια.