Περισσότεροι από 500 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληγεί από επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με προϊόντα scratching χοιρινού κρέατος.
Μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν αναφερθεί 534 ασθενείς, με την πλειοψηφία να αρρωσταίνει από τον Ιούνιο και στην κορύφωσή της, 80 άνθρωποι αρρώστησαν, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι στην Αγγλία, αλλά ορισμένοι ασθενείς ζουν στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η αλληλουχία ολόκληρου γονιδιώματος εντόπισε τις γενετικά παρόμοιες περιπτώσεις Salmonella Infantis. Θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο ξέσπασμα αυτού του τύπου σαλμονέλας που έχει αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη.
Στα τέλη Αυγούστου, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων και η Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας συμβούλεψαν τους καταναλωτές να μην τρώνε πολλά προϊόντα χοιρινού κρέατος.
Ο όμιλος Tayto, ο οποίος διανέμει επίσης στην ΕΕ και σε άλλες χώρες, ανέστειλε οικειοθελώς την παραγωγή και απέσυρε και ανακάλεσε προϊόντα. Η ανάκληση του Ομίλου Tayto περιελάμβανε προϊόντα Mr. Porky, Jay’s και The Real Pork Crackling Company. Η παραγωγή σταμάτησε στο εμπλεκόμενο εργοστάσιο μόλις εντοπίστηκε πιθανή σύνδεση. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί αλλά συνεχίζουν να αναφέρονται παρά την ανάκληση του προϊόντος
Οκτώ από τα θύματα της επιδημίας, ( που κατανάλωσαν προϊόντα Mr Porky) προσέλαβαν την δικηγορική εταιρεία Irwin Mitchell προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση, να δοθούν απαντήσεις και να αποδοθούν ευθύνες αφού όπως είπαν, η ασθένεια τους δεν είναι καθόλου απλή και χρειάστηκαν πολυήμερη νοσηλεία.
Πηγή: FSN