Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: 335 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια το 2023 – Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων – Ποια τρόφιμα είναι τα πιο μολυσμένα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: 335 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λιστέρια το 2023 - Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων - Ποια τρόφιμα είναι τα πιο μολυσμένα
spot_img

Η Νέα έκθεση EFSA και ECDC για τις τροφικές δηλητηριάσεις 2023 One Health.

Το 2023, τα κρούσματα λιστερίωσης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ενώ η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλωση παρέμειναν οι πιο συχνά αναφερόμενες ζωονόσοι στην ΕΕ. Συνολικά, οι αναφερόμενες περιπτώσεις ζωονοσογόνων ασθενειών στους ανθρώπους αυξήθηκαν, αλλά οι τροφιμογενείς επιδημίες παρουσίασαν ελαφρά μείωση. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της ετήσιας έκθεσης EU One Health Zoonoses της EFSA και του ECDC.

Ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων λιστερίωσης σε ανθρώπους (2.952) παρουσίασε σταθερή αύξηση την περίοδο 2019–2023, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης — το 21,3% των Ευρωπαίων είναι πλέον άνω των 65 ετών — γεγονός που, σε σχέση με τον αυξανόμενο επιπολασμό των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Από λιστερίωση το 2023, πέθαναν συνολικά 335 άνθρωποι.

Τα μολυσμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (RTE), όπως ο κρύος καπνιστός σολομός, τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η πιο κοινή πηγή λοιμώξεων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των δειγμάτων από κατηγορίες τροφίμων RTE που υπερβαίνουν τα όρια μόλυνσης για την ασφάλεια των τροφίμων για τη Listeria monocytogenes κυμάνθηκε από 0,11% έως 0,78%, με το υψηλότερο επίπεδο να αναφέρεται για τα λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλωση ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες ζωονοσογόνες ασθένειες στον άνθρωπο στην ΕΕ. Το 2023 αναφέρθηκαν 148.181 περιπτώσεις καμπυλοβακτηρίωσης, σημειώνοντας αύξηση από 139.225 το 2022.

Μετά την καμπυλοβακτηρίωση, η σαλμονέλωση ήταν η δεύτερη πιο αναφερόμενη γαστρεντερική λοίμωξη στον άνθρωπο, με 77.486 περιπτώσεις, σε σύγκριση με 65.478 περιπτώσεις το 2022. Μόνο 15 κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία) πέτυχαν επιτυχώς όλους τους καθορισμένους στόχους για τη μείωση της σαλμονέλας στα πουλερικά. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση σε σύγκριση με το 2022, όταν 19 κράτη μέλη πέτυχαν την πλήρη συμμόρφωση. Από σαλμονέλα πέθαναν 88 άνθρωποι.

Δείτε επίσης: Πατατάκια: Οι 12 μεγάλες ανακλήσεις που θα στοιχειώνουν πάντα τον βασιλιά των τσιπς και σνακς Frito-Lay

“Η επίμονη παρουσία της σαλμονέλας σε πληθυσμούς πουλερικών υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση για την καταπολέμηση των τροφιμογενών ασθενειών. Τα ενισχυμένα εργαλεία επιτήρησης όπως η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος είναι ανεκτίμητα για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό και τον έλεγχο των επιδημιών”, δήλωσε ο Frank Verdonck, Επικεφαλής της EFSA’s Biological Hazards & Animal Health και Μονάδα Πρόνοιας.

Η έκθεση παρακολουθεί επίσης τα τροφιμογενή κρούσματα στην ΕΕ, τα οποία ορίζονται ως γεγονότα κατά τα οποία τουλάχιστον δύο άτομα προσβάλλονται από την ίδια ασθένεια από το ίδιο μολυσμένο φαγητό. Συνολικά αναφέρθηκαν 5.691 τροφιμογενή κρούσματα το 2023, σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπινων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων αυξήθηκε, με τους θανάτους να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η σαλμονέλα παρέμεινε η κύρια αιτία τροφιμογενών επιδημιών, κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Οι πιο συχνές πηγές κρουσμάτων σαλμονέλωσης ήταν τα αυγά/προϊόντα αυγών, τα μικτά τρόφιμα και το κρέας κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής. Η αυξημένη χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος βελτίωσε την ευαισθησία της επιτήρησης, ενισχύοντας την ικανότητα ανίχνευσης εστιών στα κράτη μέλη που την εφάρμοσαν.

«Η αύξηση των σοβαρών αποτελεσμάτων από τροφιμογενείς επιδημίες υπογραμμίζει την επίμονη απειλή για τη δημόσια υγεία που συνιστά η σαλμονέλα και άλλα τροφιμογενή παθογόνα. Ενσωματώνοντας την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος μέσω μιας στρατηγικής One Health, μπορούμε να αποτρέψουμε καλύτερα την εξάπλωση αυτών των ασθενειών και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Celine Gossner, Επικεφαλής του Τμήματος Αναδυόμενων Νοσημάτων του ECDC.

Το One Health είναι μια πολυτομεακή προσέγγιση που στοχεύει στην εξισορρόπηση και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεσή τους. Με την προώθηση κοινών δράσεων, το One Health συγκεντρώνει επαγγελματίες από διάφορους κλάδους για την αντιμετώπιση σύνθετων απειλών για την υγεία με ολοκληρωμένο τρόπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο