Πότε είναι ασφαλές να καταναλώνεται μία μπανάνα που έχει μαυρίσει στο εσωτερικό;
Η μπανάνα αν και είναι ένα τροπικό εξωτικό φρούτο ωστόσο είναι ευρέως προσβάσιμο και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Είναι αρκετά τα οφέλη της στον οργανισμό αφού είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, με ένα από τα πιο σημαντικά, την ξεκούραση που προσφέρει στους μύες μετά την προπόνηση. Ωστόσο έχουν ένα μειονέκτημα: μαυρίζουν παρά πολύ εύκολα. Πότε είναι ασφαλές να καταναλώνεται μία μπανάνα που έχει μαυρίσει στο εσωτερικό;
- Δείτε επίσης: Πρέπει να σκεπάζουμε την κατσαρόλα όταν βράζουμε αυγά;
Αρχικά θα πρέπει να αγοράζετε πιο άγουρες μπανάνες ώστε να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο πιο φρέσκες όσο τις έχουμε στο σπίτι και να μην μαυρίσουν αμέσως. Όπως και να ‘χει όμως είναι δύσκολο να αποφευχθεί τελείως. Στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο κάποιες μαύρες κηλίδες στην μπανάνα, είναι απολύτως ασφαλής η κατανάλωση της. Η πιο ώριμη μπανάνα είναι κατά βάση πιο θρεπτική και γευστική από την πιο άγουρη, μένει μόνο να αφαιρέσετε τις καφέ κηλίδες. Ωστόσο όταν η μαυρισμένη επιφάνεια εκτείνεται κατά μήκος του εσωτερικού ενώ το υπόλοιπο τμήμα είναι κίτρινο, πρόκειται για την ασθένεια nigrospora, η οποία μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τον άνθρωπο.
Το αιθυλενιο είναι και στην περίπτωση της μπανάνας ο λόγος που τελικά την κάνει να σαπίζει, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε άλλα φρούτα που έχουν χαλάσει. Έτσι όταν αρχίζει να εμφανίζεται αυτή η διαδικασία ωρίμανσης, μπορούμε να την προλάβουμε πριν μαυρίσει, να την κάνουμε πολτό και να τη χρησιμοποιήσουμε για συνταγή όπως το μπανανόψωμο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν τη χρησιμοποιούμε όταν έχει ήδη σαπίσει έστω και σε ένα μόνο σημείο, γιατί πιθανώς να έχει γίνει εστία και για ζιζάνια.
- Δείτε επίσης: Η Nestlé συμφώνησε για την αποζημίωση στα θύματα της πίτσας Buitoni – Δεκάδες δηλητηριάσεις 2 νεκροί
Οι μπανάνες από τη φύση τους είναι πολύ ευαίσθητες, έτσι ένα πιο έντονο άγγιγμα με το χέρι μπορεί να την κάνει καφέ τοπικά. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές συγχέουμε μια καφέ με μια σάπια μπανάνα με αποτέλεσμα να την πετάμε. Ειδικότερα όσον αφορά τη φλούδα, στις περισσότερες περίπτωσης που είναι καφέ, όταν την αφαιρέσουμε, το εσωτερικό είναι μια χαρά.
Εκτός από τις εκδοχές που θέλουν το φρούτο αυτό να διατηρείται καλύτερα εκτός ψυγείου και κάποιες άλλες που θέλουν το κοτσάνι καλυμμένο με μεμβράνη ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, η κατάψυξη είναι άλλη μια λύση. Όταν η μπανάνα είναι ήδη γινωμένη και είναι πιο γλυκιά, μπορεί είτε να κοπεί σε φέτες, είτε ολόκληρη είτε σε πουρέ, να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για μήνες. Ο βασικός κανόνας είναι να έχει ξεφλουδιστεί πρώτα για να βεβαιωθούμε πως είναι γινωμένη. Αν καταψυχθεί πριν ωριμάσει, η σήψη θα προσπεράσει την ωρίμανση, και η μπανάνα θα μαυρίσει.
- Δείτε επίσης: Οι 10 κορυφαίες ωμές τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Αφού την έχουμε καταψύξει σε φέτες μια εύκολη λύση είναι το παγωτό, χρησιμοποιώντας ίσως λίγο κακάο, είτε με γάλα είτε χωρίς, στο μπλέντερ θα γίνει ένα κρεμώδες παγωτό σε λίγο μόλις χρόνο.
Μια άλλη λύση για τις μπανάνες είναι το τηγάνισμα. Οι τηγανητές μπανάνες μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να τις καταναλώσετε όλες αμέσως. Για να τηγανίσετε τις μπανάνες σας, πρώτα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ώριμες. Αυτό σημαίνει ότι οι φλούδες τους πρέπει να είναι είτε κυρίως καφέ είτε εξ ολοκλήρου καφέ (αλλά όχι μαύρες!). Μόλις φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωρίμανσης, απλά ξεφλουδίστε, κόψτε σε φέτες και ρίξτε σε ένα τηγάνι αλειμμένο με λίγο βούτυρο.
Μπορείτε επίσης να ψήσετε τις ώριμες μπανάνες, κάνοντας τις αφυδατωμένα, τραγανά-γλυκά πατατάκια. Για αυτό, απλώς ξεφλουδίστε, κόψτε σε φέτες και βάλτε το στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.
Πηγή: