Σε εισαγόμενο μέλι αγνώστου προέλευσης προσθέτουν μικρές ποσότητες ελληνικούμελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Να μπει επιτέλους φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στη χώρα μας, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν, ζητούν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι και συμμετέχουν με τη συνδρομή 20 φορτηγών, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. Αυτά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, προσθέτοντας ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2022, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής/κρίσης.
Για τις ελληνοποιήσεις μελιού στη χώρα μας, δηλώνει ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους» και προσθέτει «πρόκειται για εισαγόμενο μέλι από …κανείς δεν ξέρει που, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Έλληνες του κλάδου στον αφανισμό».
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί 300 μέλη ηλικίας από 20 έως και 86 χρόνων, ενώ συνολικά διαθέτουν 200.000 κυψέλες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Χαλκιδικιώτες του πρωτογενούς τομέα έχουν στήσει εδώ και έντεκα ημέρες αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μουδανίων και πραγματοποιούν σήμερα πολύωρο αποκλεισμό στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού με τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως υποστηρίζουν.
«Ενώ η μέση ετήσια παραγωγή μελιού στο νομό Χαλκιδικής ανέρχεται σε 300 τόνους, πέρυσι αυτή διαμορφώθηκε σε μόλις 20 τόνους», επισημαίνει ο κ. Κασσανδρινός και προσθέτει «η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής την τελευταία διετία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής/κρίσης, έχουν οδηγήσει στην έξοδο από το επάγγελμα δεκάδες νέους».
Η πλειονότητα των μελισσοκόμων στο νομό Χαλκιδικής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, σημειώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους, τελευταία δεν μπορούν να το πράξουν λόγω κατακόρυφης ανόδου στα καύσιμα».
ΑΠΕ