Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα ανάκληση συσκευασμένου κοτόπουλου που πωλείται σε σούπερ μάρκετ – Προκαλεί εμετό και διάρροιες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπείγουσα ανάκληση συσκευασμένου κοτόπουλου που πωλείται σε σούπερ μάρκετ - Προκαλεί εμετό και διάρροιες
spot_img

Είναι μολυσμένο με σαλμονέλα

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την επείγουσα ανάκληση συσκευασμένου μανιρεσμένου φιλέτο κοτόπουλο της εταιρείας Asda με την επωνυμία «McGees Peppered Chicken Philet Grill Steaks» λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα.

- Advertisement -

Το προϊόν που πωλείται σε σούπερ μάρκετ έχει ημερομηνία λέξεως την 7η Φεβρουαρίου 2025, αριθμό παρτίδας 300125 και Barcode: 5060234451714

Η ανάκληση έρχεται ως μέτρο ασφάλειας τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών από πιθανή έκθεση σε σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα διάρροιας, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, έμετος και πυρετός που προκαλεί η σαλμονέλωσης εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 12 και 72 ωρών μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια διαρκεί συνήθως από τέσσερις έως επτά ημέρες. Άτομα με σοβαρά ή παρατεταμένα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό.

Οι πελάτες που έχουν αγοράσει τις επηρεαζόμενες μπριζόλες κοτόπουλου μπορούν να τις επιστρέψουν στο πλησιέστερο κατάστημά τους για πλήρη επιστροφή χρημάτων ακόμη και χωρίς απόδειξη.

Κοτόπουλο και σαλμονέλα

Το ωμό κοτόπουλο είναι καλός «φίλος» του Campylobacter και της Salmonella, δύο ειδών βακτηρίων που είναι από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Τα κοτόπουλα, μεταξύ πολλών άλλων ζώων, μπορεί να μην παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας και ωστόσο να φέρουν Campylobacter. Τα βακτήρια, μαζί με τη σαλμονέλα, βρίσκονται μέσα στο κοτόπουλο σε μέρη όπως το έντερο, αλλά όταν σφάζονται αυτά τα ζώα, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το κρέας.

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής.

Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι υψηλότερος όταν ταξιδεύετε σε χώρες χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και σωστή διαχείριση λυμάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα