Περιέχει επικίνδυνο φυτοφάρμακο.
Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF) για υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos σε εισαγόμενο ρύζι (λευκό μπασμάτι) από το Πακιστάν. Η παρουσία του δραστικού φυτοφαρμάκου εντοπίστηκε μετά από έλεγχο σε σημείο εισόδου του φορτίου στη χώρα μας. Το ρύζι δεσμεύτηκε από τις αρχές. Στο προϊόν ανιχνεύτηκε Chlorpyrifos σε ποσότητα 0.033 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 0.01 mg/kg.
Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl , σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Ωστόσο παρά τις απαγορεύεις έχει εντοπιστεί σε τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για το οποίο έχει χτυπήσει καμπανάκι αρκετές φορές. Υπερβολικές ποσότητες του φυτοφαρμάκου έχουν βρεθεί σε σπαράγγια, σε αποξηραμένο δυόσμο, σε μαυρομάτικα φασόλια και σε μανταρίνια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο (0,01 mg/kg).
Πρόσφατα το εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως η απόφαση απαγόρευσης του φυτοφαρμάκου από τον Οργανισμό προστασίας του Περιβάλλοντος ήταν βιαστική, και έδωσε εντολή να γίνουν νέες μελέτες για την επικινδυνότητά του.