Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και στην Ελλάδα καρκινογόνα φιστίκια από τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι στην Ελλάδα καρκινογόνα φιστίκια από τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας
spot_img

Επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε Αμερικάνικα φιστίκια που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Απίστευτα υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών, εντοπίστηκε σε φιστίκια με κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ που διανέμονται μέσω Τουρκίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Για το θέμα ενημέρωσε σήμερα  το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τα τρόφιμα (RASFF), η Ιταλία η οποία εντόπισε τις επικίνδυνες ουσίες κατά τη διάρκεια ελέγχων του φορτίου στα σύνορα στις 4 Ιουνίου. Τα φιστίκια δεσμεύτηκαν στα Ιταλικά σύνορα και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην αγορά.

Η ποσότητα Aflatoxin B1  εντοπίστηκε σε ποσότητα 360.5±30.7 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 8 µg/kg και Aflatoxin total 399.4±30.9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 10 µg/kg.

Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφίμων με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών  που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο