Επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε Αμερικάνικα φιστίκια που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Απίστευτα υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών, εντοπίστηκε σε φιστίκια με κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ που διανέμονται μέσω Τουρκίας σε Ελλάδα και Ιταλία. Για το θέμα ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τα τρόφιμα (RASFF), η Ιταλία η οποία εντόπισε τις επικίνδυνες ουσίες κατά τη διάρκεια ελέγχων του φορτίου στα σύνορα στις 4 Ιουνίου. Τα φιστίκια δεσμεύτηκαν στα Ιταλικά σύνορα και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην αγορά.
Η ποσότητα Aflatoxin B1 εντοπίστηκε σε ποσότητα 360.5±30.7 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 8 µg/kg και Aflatoxin total 399.4±30.9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 10 µg/kg.
Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται σοβαρός από το RASFF καθώς, η τακτική κατανάλωση τροφίμων με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι.