Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσωνας: Πώς πρέπει να οργανώνουμε το ψυγείο μας για να μην έχουμε σπατάλη ρεύματος και τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαύσωνας: Πώς πρέπει να οργανώνουμε το ψυγείο μας για να μην έχουμε σπατάλη ρεύματος και τροφίμων
spot_img

Πρακτικός οδηγός για να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο εμάς αλλά και τα… τρόφιμά μας! Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ακόμη και το ψωμί αλλοιώνονται ταχύτερα σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, καθώς τα βακτήρια και η μούχλα πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως. Η σωστή αποθήκευση των προϊόντων κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντική καθώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Δώστε προσοχή στις ψυχρές ζώνες όταν τακτοποιείτε το ψυγείο:

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το κάτω μέρος του ψυγείου συνήθως διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία από το πάνω.

Πρακτικός οδηγός – Τι βάζουμε πού στο ψυγείο μας:

Τμήμα φρούτων και λαχανικών (8-9°): Πρόκειται συνήθως για ειδικό συρτάρι στο οποίο πρέπει να αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλια, βότανα, μανιτάρια, λάχανο, μούρα, σταφύλια, κεράσια κ.λπ.
Κάτω διαμέρισμα ψυγείου (2°): Κι εδώ μπορεί να πρόκειται για ειδικό συρτάρι στο οποίο τοποθετούμε τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κρέας και το ψάρι.
Μεσαίο διαμέρισμα ψυγείου (5°): Ράφια στα οποία τοποθετούμε τα παρασκευασμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι.

Πάνω διαμέρισμα ψυγείου (8°): Ράφια ιδανικά για την αποθήκευση της μαρμελάδας, του τυριού και των αυγών.
Πόρτα ψυγείου: Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύουμε το βούτυρο, τα ποτά, την κέτσαπ, τα αυγά και τις σάλτσες. Η πόρτα του ψυγείου είναι θερμότερη από το υπόλοιπο ψυγείο, επομένως δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ευπαθή τρόφιμα. Η θήκη στην πόρτα είναι καλή για την αποθήκευση γάλακτος σε μπουκάλια ή τετραπάκ, ωστόσο, το φρέσκο γάλα είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται στο κάτω διαμέρισμα του ψυγείου.

Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα στο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

  • Αγοράζετε φρέσκα τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες το καλοκαίρι
  • Μην πλένετε μαλακά φρούτα π.χ. κεράσια πριν τα βάλετε στο ψυγείο διότι θα χαλάσουν πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή το πλύσιμο αφαιρεί όχι μόνο τη σκόνη και τα χημικά υπολείμματα, αλλά και τη φυσική προστατευτική επίστρωση των φρούτων.
  • Ξεχωρίζετε πάντα τα σάπια φρούτα αμέσως, ώστε η μούχλα να μην μπορεί να εξαπλωθεί στα γειτονικά φρούτα.
  • Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο χωρίς συσκευασία. Η πλαστική συσκευασία προκαλεί συμπύκνωση και τα τρόφιμα μουχλιάζουν πιο γρήγορα.
  • Το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση του ψωμιού είναι έξω από το ψυγείο. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι μουχλιάζει γρήγορα, μπορείτε να αποθηκεύετε το ψωμί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο τις πολύ ζεστές ημέρες. Εναλλακτικά, κόψτε τη φρατζόλα σε φέτες, καταψύξτε και ξεπαγώστε την ανάλογα με τις ανάγκες.

Συμβουλές για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στη λειτουργία του ψυγείου

  • Ανοίξτε το ψυγείο μόνο για λίγο και κλείστε το ξανά γρήγορα. Εάν εισέλθει πολύ ζεστός αέρας από το εξωτερικό, το ψυγείο θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
  • Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο ψυγείο αμέσως μετά τα ψώνια. Αυτό σημαίνει ότι η ψυκτική αλυσίδα δεν διακόπτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και η συσκευή δεν χρειάζεται να μειώσει ξανά τη θερμοκρασία των τροφίμων, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.
  • Μην αποθηκεύετε στο ψυγείο φαγητό που μόλις έχετε βράσει ή ψήσει. Αφήστε το πρώτα να κρυώσει.

Με πληροφορίες από oekotest.de

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο