Η υπερβολική ζύμωση μέσα στο ποτό προκάλεσε έκρηξη στο γυάλινο μπουκάλι.
Άλλο ένα περιστατικό έκρηξης μπουκαλιών έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη λίστα εκρήξεων λόγω ζύμωσης του προϊόντος. Η αυξημένη πίεση στο μπουκάλι προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό ζυμομυκήτων και σπάνια βακτηρίων που παράγουν αέρια αν και μερικές φορές μπορεί να συμβεί λόγω ελαττώματος στην παρασκευή του μπουκαλιού. Στην περίπτωση της ζύμωσης, ανάλογα με την παρουσία συστατικών και υπό αναερόβιες συνθήκες, ορισμένοι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν υδατάνθρακες και σχηματίζουν CO 2 στη διαδικασία. Αυτός ο σχηματισμός αερίου μπορεί να φτάσει τόσο μακριά που τα δοχεία μπορεί να διογκωθούν ή ακόμα και να σκάσουν. Ειδικά με τα γυάλινα μπουκάλια, ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ υψηλός όταν πολλαπλασιάζονται οι ζύμες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από τα αργά αναπτυσσόμενα βακτήρια ή ζυμομύκητες, καθώς πολύ συχνά παρουσιάζουν μια λανθάνουσα περίοδο αρκετών εβδομάδων χωρίς να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα η αστοχία να μην γίνει εγκαίρως αντιληπτή και το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή.
Χθες η βρετανική εταιρεία Hawstone ανακάλεσε προληπτικά τον μηλίτη Hawkstone Coder με κωδικό παρτίδας L3160, επειδή έχουν αναφερθεί αναφορές ότι τα μπουκάλια έχουν εκραγεί ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ζύμωσης. Σύμφωνα με τον ενημέρωση από τoν FSA «Υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν τα γυάλινα μπουκάλια που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.»
Η FSA συμβούλεψε τους καταναλωτές εάν έχουν αγοράσει το παραπάνω προϊόν, να μην το πιούν γιατί μπορεί να εκραγεί το μπουκάλι και να επικοινωνήσουν με την Hawkstone στο info@hawkstone.co για επιστροφή χρημάτων και αντικατάσταση. Επίσης προειδοποιεί να αποφύγουν τον περιττό χειρισμό του προϊόντος και να μην το επιστρέψουν στο κατάστημα, αντίθετα, να το απορρίψουν αμέσως.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος αυτοκινήτων, και μεγιστάνας των ποτών Jeremy Clarkson μοιράστηκε πώς να ανοίξετε με ασφάλεια τα μπουκάλια Hawkstone Cider, φορώντας είδική στολή και προσταευτικά γυαλιά.
Δείτε εδώ το βίντεο.