Πιθανότατα λόγω ανθρώπινου λάθους, κατά τη διάρκεια της παραγωγής το παγωτό λεμόνι μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα ακόμα και θάνατο.
Πριν από λίγο καιρό οι αρχές του Μιλάνου ξεκίνησαν έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια εναντίον δύο γυναικών ιδιοκτητριών εργαστηρίου, λόγω λάθους σε vegan τυραμισού που περιείχε γάλα, εξαιτίας του οποίου πέθανε ένα 20χρονο κορίτσι. Η οικογένειας μιας 20χρονης χορεύτριας στη Νέα Υόρκη, που πέθανε από αλλεργικό σοκ, κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρείας παραγωγής ¨”λόγω βαριάς αμέλειας και απερίσκεπτης συμπεριφοράς του παρασκευαστή ή/και των πωλητών που δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά το περιεχόμενο του cookie στη συσκευασία”. Τέτοιου είδους τραγικές συνέπειες προσπαθεί να αποφύγει η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl της Δανίας η οποία ανακαλεί άμεσα, το παγωτό σορμπέ Vitasia Mochi με γεύση λεμόνι & yuzu, που στην πραγματικότητα δεν είναι λεμόνι αλλά… παγωτό καρύδας. Συνεπώς το αλλεργιογόνο γάλα δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος. «Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα, σας συμβουλεύουμε να μην φάτε το προϊόν» προειδοποίησαν οι αρχές. Πρόκειται για το Vitasia Mochi Ice Cream Lemon & Yuzu των180 γρ με ημερομηνία καλύτερα πριν από τις 29.12.2025.
- Δείτε επίσης: Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών
- Δείτε επίσης: Νέα ανάκληση τροφίμου λόγω μολυσμένων με μεταλλικά σύρματα συσκευασιών
“Λόγω σφάλματος στην παραγωγή, έφτασε το παγωτό Mochi με γεύση καρύδας στη συσκευασία με την ένδειξη Mochi sorbet παγωτό με γεύση Λεμόνι & Yuzu. Το παγωτό mochi με γεύση καρύδας περιέχει γάλα. Το σφάλμα σημαίνει ότι το αλλεργιογόνο γάλα δεν εμφανίζεται σωστά στην ετικέτα του προϊόντος” τονίζει η ανακοίνωση.
Γενικά, η “εσφαλμένη” επισήμανση αναφέρεται σε σφάλματα ή παραλείψεις στις ετικέτες των προϊόντων διατροφής. Το αδήλωτο γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα φιστίκια αποτελούν το 75% των ανακλήσεων για αλλεργιογόνα. Σύμφωνα με μελέτες, οι αποτυχίες στα προγράμματα ελέγχου αλλεργιογόνων προκαλούνται γενικά από ανθρώπινο λάθος. Οι προτεινόμενοι έλεγχοι για τη μείωση ή την πρόληψη των ανακλήσεων αλλεργιογόνων που προκαλούνται από σφάλματα ετικετών περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση των συστατικών έναντι των τύπων κατά την παραγωγή, την εφαρμογή ενός προγράμματος εξερχόμενης επιθεώρησης εμπορευμάτων, τη σύγκριση των πραγματικών ετικετών που χρησιμοποιούνται με τις προδιαγραφές του προϊόντος και ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου του αποθέματος.
- Δείτε επίσης: 6 είδη πρωινού που μιμούνται τα αποτελέσματα του Ozempic
Οι καταναλωτές με δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο γάλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσουν παγωτό σορμπέ Mochi με γεύση λεμόνι & yuzu, είπαν οι αρχές. Η αλλεργία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα και είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος.
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει ταχεία αλλεργική αντίδραση (μέσα σε λίγα λεπτά) που μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή. Υπενθυμίζεται η τραγική απώλεια της 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη που ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο.